Ekologiczne truskawki częściej są zapylane przez owady.

Owady wolą zapylać ekologiczne truskawki niż te uprawiane na nawozach i opryskiwane pestycydami – przekonują badacze ze Szwecji.
Organiczne uprawy opłacają się. Szwedzcy naukowcy dowodzą, że większy odsetek roślin z ekologicznych upraw jest zapylany przez owady.
Badacze z uniwersytetu w Lund analizowali odsetek kwiatów truskawek zapylonych przez owady. Badania prowadzono na 12 plantacjach w Szwecji.

Okazało się, że na plantacjach ekologicznych, gdzie nie stosowano żadnych pestycydów ani nawozów nieorganicznych, odsetek zapylonych kwiatów wyniósł 45 proc. Na zwykłych plantacjach – tylko 17 proc.

Zdaniem naukowców pokazuje to, że ekologiczne rolnictwo wpływa korzystnie również na owady zajmujące się zapylaniem. „Jest to ważny czynnik w rozwijaniu zrównoważonego rolnictwa” – podkreśla Georg Andersson z uniwersytetu w Lund.

Pełne wyniki badań opublikowano na łamach pisma „PLoS ONE”. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>