Efektywne Mikroorganizmy(EM) w produkcji drobiarskiej na przykładzie fermy i

Producenci drobiu tak jak i producenci trzody mają w tej chwili stawiane wysokie wymagania co do jakości mięsa, zdrowotności stada (im mniej kuracji antybiotykowych w karcie stada tym lepiej). Będąc w kontakcie z kierownikiem fermy indyków na Warmii w okolicach Ostródy, wspólnie poczyniliśmy obserwacje dotyczące wpływu stosowania EM na efekty produkcji. Tak opisuje Emilia Figurska zastosowanie Efektywnych Mikroorganizmów na fermie indyków! Przypomnę, ze Firma Greenland jest jedyną w Polsce Firmą propagującą japońską technologię „EM”….
Indyki wśród wszystkich zwierząt hodowlanych są wrażliwe na jakość wody, paszy a nawet ściółki. Ferma, gdzie zastosowano EM liczy w pełnej obsadzie ok. 40 000 sztuk ptaków.
Zastosowano Efektywne Mikroorganizmy w budynkach gdzie zasiedlony był indor. Jak wiadomo tucz indora jest dłuższy, wymaga szczególnej troski o zdrowotność stawów, ponieważ tempo przyrostów, zbyt mokra ściółka może doprowadzić do zainfekowania stawów np. gronkowcem. Efekt może być o tyle przykry, że ptaki nie będą wstawały do paszy i wody a poprzez to przestaną rosnąć.
Na dwóch obiektach wykonywano początkowo co drugi dzień a następnie co 1 – 2 tygodni opryski w ilości 1 litr EM-A/10 m2 powierzchni. Doskonale wpłynęło to na jakość podłoża, ponieważ spadła emisja amoniaku a także nie rozwijała się choroba wywoływana grzybem Aspergillus. Oprócz tych zabiegów EM-A podawano również w wodzie do picia poprzez dozownik zamiast drogiego chemicznego zakwaszacza. Przyjęte proporcje to litr EM-A na 1000 litrów wypijanej wody. Częstotliwość podawania do picia, to średnio co drugi dzień przez całą dobę.
Szczególnie ważne jest podanie EM-A w momencie zasiedlania indycznika pisklętami. Wówczas jest doskonały moment by zaszczepić przewód pokarmowy młodego pisklęcia pożytecznymi mikroorganizmami. Takie pisklę jest wówczas odporne na salmonellę i kolibakteriozę, gdyż jego przewód pokarmowy ma naturalną florę jelitową, która przez konkurencję nie pozwala namnożyć się patogenom i przez to nie dopuszcza do rozwinięcia choroby. Unika się też dzięki temu kosztownych kuracji antybiotykowych i nie naraża się na straty z powodu obniżonych przyrostów.
Przykładowe stado, o którym tutaj piszę osiągnęło bardzo dobre wyniki produkcyjne gdyż nie było leczone antybiotykami, wyeliminowano kosztowne zakwaszacze chemiczne. Końcowe efekty były również bardzo dobre ponieważ średnia waga na koniec tuczu 10 tyś. Sztuk wynosiła 21,3 kg po 22 tygodniach od wstawienia. Wynik taki bardzo usatysfakcjonował hodowcę a Efektywne Mikroorganizmy zapisały się na stałe do harmonogramu profilaktyki stada.
Należy dodać, że to gospodarstwo na podstawie którego opisano wyniki, nie jest oczywiście jedyne stosujące tę technologię. Każdy hodowca dopasowuje dawki do swoich warunków i możliwości technicznych. Bardzo ważne jest jednak, aby Efektywne Mikroorganizmy podawane były systematycznie, tak by nie dopuścić do zachwiania równowagi w środowisku otaczającym zwierzęta. Uzyskanie takiej równowagi w pomieszczeniu nie jest tylko jednorazowe, ponieważ budynek, w którym już zaszczepione są kultury EM nie jest surowy pod tym względem w momencie wstawienia kolejnego stada.
Najnowsze doniesienia z fermy drobiu z okolic Rzeszowa mówią o tym, że został rozwiązany problem pleśniakowca lśniącego. Pleśniakowiec do swego rozwoju potrzebuje wysokiej temperatury w ściółce. Ściółka opryskiwana EM-A próchnieje w niskiej temperaturze co uniemożliwia rozwój jaj. Efektem końcowym jest całkowite wyginięcie tego pasożyta. Emilia Figurska. Informacja została zamieszczona w marcowym, tegorocznym Biuletynie Informacyjnym dla Województwa Podkarpackiego „Efektywne Mikroorganizmy-Greenland Technologia EM, którego Redaktorem jest Wojciech Sowiński. Internautów zainteresowanych tymi zagadnieniami proszę o listy, przekażę je do Firmy Greenland w Puławach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>