Efektywne Mikroorganizmy: Rok w ogrodzie z EM.

Kiedy zaczyna się stosować EM w ogrodzie, trzeba przykładać wagę do zasad odżywiania roślin. Tylko tam, gdzie jest coś, może powstać coś innego. Przemysłowa produkcja roślin bez nawożenia nie jest możliwa. Szkoda, że według obiegowej opinii w rolnictwie ekologicznym nie ma nawożenia. Rolnicy ekologiczni stosują nawożenie substancjami organicznymi, a nie łatwo rozpuszczającymi się w wodzie nawozami, znanymi jako ?nawozy sztuczne?.

Jeśli więc mają Państwo ogród, w którym stosowali Państwo kompost i inne nawozy organiczne, to stosowanie EM będzie dość proste. To, czy wydanie pieniędzy i stosowanie EM w Państwa ogrodzie ma sens i czy mogą Państwo oczekiwać lepszego wzrostu roślin, muszą Państwo ocenić sami, polegając na własnych zmysłach. Jeśli mają Państwo bujnie rosnącej zdrowe rośliny, a tzw. szkodniki nie wyrządzają szkód w Państwa ogrodzie, to może to oznaczać, że zastosowanie EM nie przyniesie zbyt wielkich korzyści.
Jeśli sprawdzając zapach ziemi w swoim ogrodzie stwierdzą Państwo, że ziemia cudownie pachnie leśną ziemią, to właściwie został osiągnięty optymalny poziom.
Jeśli natura znajduje się w optymalnym stanie, to niczego nie można zmienić. Wtedy mogą sobie Państwo darować wydatki na EM.
Jeśli jednak stwierdzą Państwo, że gleba lekko lub intensywniej pachnie pleśnią, to jest to wskazówka, że skład mikroorganizmów glebowych wymaga zmiany. Właściwego zapachu gleby powinni się Państwo najpierw nauczyć, wąchając garść gleby leśnej, pobranej ze skraju lasu, gdzie jest wystarczająca ilość powietrza, materii organicznej i wilgotności.
To jest przyjemne uczucie, gdy się włoży rękę do tak miękkiej gleby. Proszę potem przysunąć garść ziemi do nosa i rozkoszować się jej korzennym zapachem. Ten zapach pochodzi od wielu mikroorganizmów, a zwłaszcza od grzybów. Jeśli mają Państwo odwagę, to proszę spróbować smaku gleby koniuszkiem języka. Dobra gleba ma smak potrawy ze świeżych grzybów leśnych, zebranych wczesną jesienią. Taka gleba jest produktywna. W niej mikroorganizmy trawią materię organiczną i oddają ją roślinom w optymalnej formie.

Jeśli chcą Państwo cieszyć się swoim ogrodem, to powinni Państwo stworzyć w nim taką glebę.

WIOSNA
Gdy temperatura gleby ustali się na poziomie 6-8 st. powyżej zera możemy rozpocząć prace. Wykonujemy inauguracyjny oprysk całego ogrodu. Tym samym przyspieszamy rozkład resztek organicznych będących najlepszym nawozem dla roślin i ograniczamy niekorzystne procesy gnilne zachodzące w glebie.
Grządki pod warzywa zakładamy w miejscu gdzie zakopywaliśmy zimą bokashi.

Przed siewem zaprawiamy nasiona w roztworze 1:5 EM OGRÓD.

Sadzenie i przesadzanie roślin:
podczas prac związanych z pikowaniem, rozsadą i przesadzaniem roślin – korzenie moczymy w roztworze 1:10

Na wiosnę przygotowujemy Wyciągi Roślinne oraz EM-5 – posłużą nam przez cały okres wegetacyjny jako uzupełnienie oprysków podstawowych i w momentach nasilonego działania patogenów.

Pod osłabione drzewa i krzewy możemy zakopywać Bokashi z odpadków kuchennych.

Trawniki:
Po aeracji, czyli przekłuciu i postrzępieniu darni specjalnym aeratorem lub żelaznymi grabiami robimy oprysk roztworem EM OGRÓD. Sprawdzamy pH gleby – nadmierne zakwaszenie redukujemy rozsypując dolomit w zależności od poziomu pH.

Sady:
Faza różowego pąka jest najlepszym okresem do oprysku drzewek owocowych. Jeżeli stosujemy EM OGRÓD sporządzamy roztwór 1:10 w opryskiwaczu czyli np. 1 litr preparatu na 10 litrów wody. Można dodać na taką ilość cieczy roboczej 250 ml Melasy w celu zwiększenia przyczepności i dla zapewnienia dodatkowej pożywki.

Woda:
Stawy, w których jest woda szczepimy EM-A w ilości 1 litr EM na 1m3 wody przy zbiornikach o pojemności mniejszej niż 30 m3 oraz 1 litr EM na 10 m3 wody w zbiornikach powyżej 30 m3. Instalacje wodne i puste zbiorniki myjemy lub opryskujemy roztworem EM-A 1:20.

LATO
W czasie lata prowadzimy opryski warzywniaka, ogrodu skalnego i ziołowego. Materię przeznaczoną do kompostowania podlewamy roztworem EM już na pryzmie. Obserwujemy kondycję roślin. W momentach natężenia chorób grzybowych lub ataku szkodników zwiększamy częstotliwość i stężenie oprysków EM-5 lub EM OGRÓD.

Rośliny w pojemnikach i w skrzynkach balkonowych podlewamy roztworami EM w stężeniach minimalnych np. 1:200.

Szklarnie zamgławiamy roztworami 1:100.

JESIEŃ
Nie sprzątamy resztek organicznych, a po zbiorach wykonujemy oprysk całego ogrodu. Staramy się nie zostawiać na zimę odsłoniętej gleby robiąc wsiewki (poplon) z wyki, gorczycy czy łubinu. Zbieramy liście – zaszczepione EM posłużą do produkcji ziemi liściowej, cennej materii nawozowej do upraw roślin kwaśnolubnych. Aby wzbogacić kompost w potas robimy Wyciągi Roślinne ze skrzypu i narecznicy. Roztworem WR podlewamy pryzmę do całkowitego zwilżenia. Tworząc kompost pamiętajmy o zachowaniu proporcji C:N (węgla do azotu) 30:1. Taka proporcja zapewnia szybki rozkład materii organicznej przez mikroorganizmy i doskonały nawóz. Braki węgla w recepturze kompostu uzupełniamy przesypując poszczególne warstwy pociętą słomą i trocinami. Niedobory azotu uzupełniamy np. dodając obornik kurzy, owczy lub świński oraz mączkę z rogów zwierzęcych.

ZIMA
W czasie chłodów mikroorganizmy spowalniają swoje procesy życiowe. Lecz nawet w zimie możemy prowadzić recykling odpadków kuchennych w pojemnikach Bokashi.
Dojrzałe, przefermentowane odpadki zakopujemy w ziemi (o ile jest nie zamarznięta) lub wysypujemy na pryzmę kompostową i przykrywamy matą lub folią. Pod koniec stycznia lub w lutym przeprowadzamy cięcie drzewek owocowych. Po radykalnych zabiegach możemy wykonać oprysk poranionych roślin roztworem EM-5 + proszek ceramiczny.2007

www.emeko.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>