„Dziennik Polski Tarnowski”- Historia haniebnego zaniechania.

TARNÓW. Ukazała się już, zapowiadana przez nas, publikacja poświęcona idei zdrowego odżywiania i jej niestrudzonemu propagatorowi ? lekarzowi Jackowi Roikowi. W najbliższy czwartek (28 maja) zaplanowano spotkanie podsumowujące wieloletnią działalność tego lekarza entuzjasty i promujące najnowszą książkę o nim.
W połowie lat 80. ubiegłego wieku doktor Roik zaproponował otwarcie w Tarnowie, pierwszego w Polsce, sklepu ze zdrową żywnością. – W tamtych czasach mój pomysł był z gatunku ?wybrał się z motyką na słońce?. Na półkach sklepowych nie było nawet otrąb pszennych? ? wspomina dzisiaj.
Jacek Roik był też inicjatorem i współtwórcą słynnych Targów Zdrowej Żywności w naszym mieście i do dzisiaj zachęca do zdrowego stylu życia i odżywiania się. Jego pionierska działalność z trudem jednak znajdowała zrozumienie i uznanie, także we władzach. A dzisiaj tarnowianie nie pamiętają już jego zasług dla promocji zdrowia i samego miasta. O swoich poczynaniach, doświadczanych absurdach, przeciwnościach i sukcesach, o konsekwentnym propagowaniu wśród tarnowian zdrowych nawyków żywieniowych opowiedział red. Zygmuntowi Szychowi. Wywiad-rzeka z lekarzem Jackiem Roikiem jest treścią wydanej właśnie książki noszącej prowokujący tytuł ?Doktor Roik. Historia haniebnego zaniechania?.
- Sprawcą Historii, o której nieznanych epizodach będzie tu mowa był doktor Jacek Roik, lekarz pierwszego kontaktu, specjalista chorób wewnętrznych. Ale Haniebne Zaniechanie to już nie jego dzieło. Spróbujemy tu -jeśli tylko Czytelnikom nie zabraknie ochoty i zechcą przeczytać rzecz całą do końca- objaśnić, kto za Haniebne Zaniechanie odpowiada i dlaczego tak się właśnie stało. Jak? Ano tak, że wspaniała idea, wydarzenie, którego sprawcą był dr Roik (tj. Targi Zdrowej Żywności Tarnowie, które Tarnowowi przyniosły tyle sławy w całym kraju, a nawet poza granicami) po pewnym czasie zdewaluowało się, zamiast rosnąć w siłę i stać się potęgą. Skisło, popsuło na dobre, aż wreszcie odpłynęło z miasta i uległo zapomnieniu? ? pisze we wstępie do książki Zygmunt Szych.
Jacek Roik odpowiada w niej na wiele pytań, dotyczących m.in. początków Targów Zdrowej Żywności, swojego sentymentu do Tarnowa, preferencji żywieniowych, dużego szacunku dla czosnku, oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia!) czy soku z brzozy. Autor i bohater długiego wywiadu są gośćmi kolejnego spotkania w cyklu ?Na skrzydłach po drabinie?, organizowanego 28 maja o godzinie 18.15 w restauracji Bristol. Będzie tego wieczoru okazja do rozmowy z nimi i możliwość nabycia książki o niezwykłym lekarzu.
(MAB)

Redaktor Marek Baran- www.dziennikpolski24.pl, tel. 0- 14, 621 35 20 , z dnia 25 maja 09 r.

 

p.s. Serdecznie zapraszam na spotkanie! Każdy z Internautów, który chciałby otrzymać już  elektroniczne wydanie książki o mojej działalności

bardzo prosze o przysłanie wiadomośći: roik@roik.pl , wyślę    b ezpłatnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>