Dwóch hodowców trzody chlewnej- w sumie 800 sztuk, areał gospodarstw to 138 ha, prosi o pomoc w zastosowaniu Technologii ?Efektywnych Mikroorganizmów?. Jarosław Jaglarz opracuje holistyczny plan stosowania ?EM? !

W dniu dzisiejszym dzwoniło do mnie dwóch Rolników będących hodowcami trzody chlewnej! Prosiło o pomoc! Chcą przestawić swoje gospodarstwa w kierunku Technologii Efektywnych Mikroorganizmów (EM). Jak najszybciej! Mają dość chlewni z dotychczasowymi ?zapachami?, które są uciążliwe dla nich samych nie mówiąc o zwierzętach, które są zestresowane! Jeden Rolnik Andrzej M. ma 500 sztuk, sieje w polu rzepak i zboża , areał jego gospodarstwa to 58 ha, drugi Dariusz C. : 300 sztuk, sieje zboża, areał  80 ha. Obu odważnych Rolników skontaktowałem z Jarosławem Jaglarzem, Ekspertem Praktykiem, który opracuje plan holistycznego zastosowania Technologii ?Efektywnych Mikroorganizmów? na całym obszarze obu gospodarstw! Czekam na listy od innych Rolników! Wynalazek prof. Teruo Higii z Okinawy triumfuje w 165 krajach świata! Podążajmy za postępem, nie bójmy się ?złamać? swoich stereotypów w rolnictwie! Czekam na dalsze listy w tej sprawie!

Efektywne Mikroorganizmy – naturalna metoda hodowli trzody chlewnej.
Producenci wieprzowiny napotykają ostatnio na coraz to nowe utrudnienia wynikające ze zmian w przepisach ochrony środowiska i żywienia zwierząt.
Jak sprostać wszystkim nowym wymaganiom w oparciu o przepisy i jednocześnie zachować opłacalność produkcji przy tak niskiej cenie żywca wieprzowego?
Powszechne stosowanie antybiotyków na szeroką skalę zapewniało dobre przyrosty dzienne i dawało pewność, że zwierzęta nie będą chorowały. Jednak masowe zastosowanie antybiotyków osłabiało naturalną odporność zwierząt a dawało możliwość rozwoju coraz większej liczbie patogenów z różnych grup.
W konsekwencji wzrastało zużycie antybiotyków do celów leczniczych.
Zatem strach hodowców przed całkowitym wycofaniem antybiotyków z paszy był ogromny, ponieważ przekonani byli, że poziom przyrostów spadnie a wzrośnie zachorowalność wśród zwierząt.
Rolnicy stosujący technologię Efektywnych Mikroorganizmów nie odczuli w zupełności zmian.
Przykładem może być gospodarstwo z centralnej Polski hodujące ok. 600 sztuk tuczników jednorazowo w rusztowym systemie utrzymania.
Od momentu zastosowania EM-Probiotyk w podaniu do picia w ilości 2 litry /1000 litrów wypijanej wody, już po kilku tygodniach zauważono znaczny wyczuwalny spadek poziomu amoniaku w budynkach inwentarskich.
Również skończył się problem z grubą warstwą kożucha na powierzchni gnojowicy.
W tej chwili nie ma kłopotu z jego wymieszaniem z resztą zawartości. Gnojowica przestała śmierdzieć gdyż zatrzymały się tam procesy gnilne, a zaczęła dominować fermentacja.
Dzięki temu w chlewniach obniżył się poziom amoniaku i siarkowodoru.
Niska zawartość tych trujących gazów daje lepsze warunki bytowe zwierzętom, uspokaja i wpływa pozytywnie na wykorzystanie paszy.
Powody do zadowolenia są również w tych gospodarstwach gdzie chów odbywa się na głębokiej ściółce. Emisja amoniaku jest zminimalizowana a obornik bardzo szybko fermentuje już w chlewni, dzięki temu jest go mniej ale za to bardzo dobrej jakości.
Efektywne mikroorganizmy podane w wodzie pitnej sprawiają, że wzrasta znacznie poziom wykorzystania białka w paszy.
Na obserwowanym stadzie, świnie osiągnęły średnie przyrosty dzienne na poziomie 900g przy zużyciu paszy ok. 2,8 kg na kilogram przyrostu (żywienie do woli).
Należy dodać, że nie stosowano tutaj zakwaszaczy chemicznych ani w wodzie, ani też w paszy.
Mieszanina pozytywnych bakterii zawarta w EM-probiotyk dopasowuje się indywidualnie do organizmu każdej sztuki, wzbogaca jej mikroflorę co ma oczywiście związek ze wspomnianym wcześniej wzrostem wykorzystania składników pokarmowych z paszy.
Technologię Efektywnych Mikroorganizmów nie należy jednak ograniczać tylko do podawania w wodzie do picia. Wszystkie pomieszczenia, korytarze paszowe, należy przynajmniej raz na 2 tygodnie spryskać roztworem EM-Probiotyk (1litr EM/ 10 m2 powierzchni).
Takie zabiegi wzbogacają całe otoczenie w pożyteczne mikroorganizmy i zapobiegają rozprzestrzenianiu się patogenów, zapewniając równowagę mikrobiologiczną w otoczeniu zwierząt.
Emilia Figurska – GREENLAND Technologia EM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>