Drzewo oliwne-podstawa diety śródziemnomorskiej!


Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na ziemi. Jego owoce i uzyskiwany z nich olej, obok zbóż i winorośli, należą do najstarszych znanych produktów spożywczych naszej cywilizacji! Drzewo oliwne towarzyszy ludziom od ponad 6 tysięcy lat! W starożytnej Grecji dobrze sytuowany obywatel zużywał wówczas około 54 litrów oliwy rocznie: z tego 30 litrów służyło mu do pielęgnacji ciała, 20 do celów kulinarnych, 1 litr stosował z przyczyn zdrowotnych, a pozostałe 3 litry oświetlały jego pomieszczenia mieszkalne. Oto dalsze informacje zaczerpnięte z książki pt. „Oliwa z oliwek dla zdrowia i urody” Autorstwa Birgit Frohn….


wydanej przez „Klub dla Ciebie” z Warszawy- www.kdc.pl. Moim zdaniem każdy Zwolennik zdrowego stylu życia powinien się zapoznać z tą pozycją, która zawiera wiele praktycznych porad kulinarnych z zakresu diety śródziemnomorskiej! Diety uważanej za najzdrowszą na świecie! Diety, w której oliwa z oliwek „extra virgin” zajmuje poczesne miejsce! Drzewa oliwne mogą osiągać prawdziwie biblijny wiek! We wspomnianej wcześniej Grecji znajdują egzemplarze, które maja ponad 2000 lat. Mogą one się przeciwstawić zarówno potwornym upałom i suszy, jak też silnym mrozom. Najlepiej żyje się oliwce w Basenie Morza Śródziemnego, ponieważ tutaj zaspokojone są wszystkie jej potrzeby. Umiarkowany klimat z niewielkimi wahaniami temperatury- długie, ciepłe i suche lato oraz łagodna zima ze stosunkowo małymi opadami deszczu i rzadkimi nocnymi przymrozkami- jest dla niej idealny. Nie wydaje się zatem niczym dziwnym, że w krajach położonych wokół Morza Śródziemnego rośnie większość z 800 milionów drzew oliwnych na całym świecie. Jesienią owoce zaczynają. Proces tworzenia się oleju objawia się na zewnątrz zmianą bary: niedojrzałe zielone oliwki zabarwiają się najpierw na fioletowo i wraz z postępem dojrzewania staja się coraz ciemniejsze. W tym czasie w oliwce cały czas tworzy się olej-gdy już w pełni dojrzeje, zawartość oleju w owocu- zależnie od odmiany- wynosi od 15 do 35 %. Jak powstaje „płynne złoto” w następnym odcinku!


Jacek Roik
tel.domowy:0-14,621-53-48
tel. do pracy:0-14,627-33-88
www.jroik.manpol.net
Moja rozmowa w TVP Kraków z okazji Plebiscytu „Lekarz Roku 2005″
http://ww6.tvp.pl/3593,20060115291053.strona
Moja książka p.t. „Choroby cywilizacyjne”
www.choroby-cywilizacyjne.zlotemysli.pl/profilaktyka.php
Wirtualne Targi Zdrowej Żywności i Produktów Naturalnych
www.jroik.manpol.net/wt


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>