Drożdże Frankensteina.

Amerykańscy biolodzy stworzyli drożdże, których komórki zawierają zarówno normalne, jak i półsyntetyczne chromosomy – czytamy w tygodniku „Nature”. Osiągnięcie to może otworzyć drogę do szeroko zakrojonej inżynierii genomowej na tego typu organizmach.
Nowe, przeprogramowane drożdże zwierają kompleks umożliwiający usuwanie lub zmianę pozycji pojedynczych genów wewnątrz chromosomów. Cecha ta może okazać się przydatna podczas opracowywania drożdży przeznaczonych do produkcji paliwa, leków czy innych cennych substancji.
Naukowcy pod kierunkiem Jefa Boeke z Uniwersytetu Johna Hopkinsa w Baltimore usunęli tzw. śmieciowe DNA (fragmenty niekodujące białek i nie spełniające żadnej funkcji) z szóstego i dziewiątego chromosomu drożdży Saccharomyces cerevisiae. Następnie stworzyli syntetyczne segmenty mające zdolność do ukierunkowanego wyrzucania lub zmieniania miejsc genów dzięki aktywacji specjalnego enzymu – rekombinazy Cre. Enzym zmodyfikowano w taki sposób, by ulegał aktywacji tylko wówczas, gdy w komórce zostanie wykryty żeński hormon estrogen.

Testy przeprowadzone po zastąpieniu naturalnych segmentów syntetycznymi wykazały, że drożdże zachowały swoje poprzednie cechy, jednak po aktywacji rekombinazy Cre możliwe było wygenerowanie zmutowanych odmian o różnym tempie wzrostu czy wrażliwości na substancje chemiczne i temperaturę.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>