Domowy chlebek pszczeli na probiotyku-korekta przepisu!


Witam! Mam do Pana prośbę…Zwrócono mi uwage, że niezbyt dokładnie opisałem sposób użycia napoju – powodował przejściowe uczucie ociężałości (gniecenia w żołądku) przy szybkim wypiciu preparatu. Przyjęta nazwa chlebek pszczeli co prawda nie jest zastrzeżona ale figuruje już w fachowej literaturze , należało by ją zmienić na „domowy chlebek pszczeli na probiotyku” .W załączeniu przesyłam skorygowany i uzupełniony przepis domowy(patrz Archiwum 14.01.06r.).Z poważaniem :  Eugeniusz Tomiak z Nowego Sącza….

Naczynia i mieszadła muszą być sterylne – conajmniej wyparzone gorąca wodą.Słoiczki muszą być niskie z grubego szkła , kamionki lub tworzywa obojętnego chemicznie ibiologicznie oraz posiadać szerokie otwory z uszczelką hermetyczną.Proporcje:1,0 kg pyłku pszczelego (powinien być sypki – nie zbrylony i najlepiej koloru żółtopomarańczowego),0,6 litra miodu płynnego nie przegrzanego (najlepszy jest świeży)miód rzepakowy, gryczany, lipowy – pewne źródło będące pod stałą kontrolą laboratoryjną.5 kapsułek preparatu kultur bakterii kwasu mlekowego (najlepszy jest Trilac – probiotyk).Produkcja:Do dużej miski wlać 0,6 litra płynnego miodu i dodać sypką zawartośc z kapsułek preparatu Trilac.Dokładnie wymieszać aby rozprowadzić kulturę bakteryjną.Odczekać 10 min i dodać 1,0 kg pyłku pszczelego (granulki) i dokładnie wymieszać.Całość powtórnie kilkakrotnie (2x) dokładnie wymieszać (najlepszy do tego celu jest stalowy duży widelec do mięsa).Dobrze jest mieszankę przełożyć do szczelnego dużego pojemnika na 1 dobę. (nie jest to konieczne) – wpływa to na równomierny wygląd przerobionego bakteryjnie chlebka pszczelego.Przechowywać w chłodzie (10 do16 stopni +) i ciemnym miejscu – dolna półka szafki kuchennej.Produkt zrobiony na nieskażonym bakteryjnie miodzie przechowuje się długo - tak jak miód.Ułożyć mieszankę w słoiczkach dokładnie ubijając warstwy (aby nie było powietrza) możliwie pod wieczko słoika (fermentacja beztlenowa).Uwaga własna.Po trzech dniach od chwili zarobienia można produkt już używać lecz uwaga: jest w tym czasie najbardziej aktywny na komórki rozrodcze – hormony.Po 5 dniach jego aktywność spada i można go używać jako wysoko energetyczną i regenerującą namiastkę pełnowartościowej żywności.Uwaga własna:Chlebek pszczeli jest wysoko odżywczy, silnie energetyczny i zwiera cały zestaw witamin,mikroelementów i enzymów. Uspokaja, poprawia znacznie samopoczucie, zapewnia percepcję myślenia i daje gwałtowny wzrost witalnej energii i siły (ostrożnie z wielkością dawki preparatu).Należy maksymalnie ograniczyć (o połowę) podstawowe posiłki dzienne – szybkie przybieranie nawadze. Małe larwy pszczół żywione mleczkiem pszczelim przetworzonym na bazie pierzgi w ciągu 3 dni zwiekszaja swoją wagę 150x.Sposób obróbki końcowej:Do kubeczka wlać 150 ml wody źródlanej, niegazowanej o temperaturze pokojowej ( nie kranówki)Najlepsza jest woda o potencjale dodatnim ( sprawdź spis kationów na naklejce butelki).Włożyć 5 pełnych łyżeczek chlebka pszczelego i pozostawić na 15 min do wstępnego samoistnego,rozpuszczenia. Zamieszać łyżeczką (najlepiej zmiksować) i preparat jest gotowy do spożycia.W dobrze zmiksowanym preparacie na wierzchu powinna być złota warstwa pianki.Można wieczorem przygotować to śniadanko i pozostawić do rana w chłodzie (lodówka) lecz przed użyciem zamieszać łyżeczką.Pozostawienie w cieple powoduje nadmierne uaktywnienie kultur bakteryjnych.Pić jak drink, a raczej sączyć złoty koktajl” małymi porcjami aby uniknąć gwałtownego kontaktu z kwasem żołądkowym - przemijające uczucie ugniatania w żołądku.Dla spieszących się do pracy i turystów szczególnie górskich , może być chlebek pszczeli nie rozpuszczony (w kawałeczku) który można uformować np. w foli aluminiowej w postać małego batonika. Pamiętać należy o dokładnym rozpuszczeniu w ustach małych kęsów (wymieszaniu ich z śliną) przed połknięciem.Opracował na podstawie własnych i najbliższej rodziny wieloletnich doświadczeń:Eugeniusz Tomiak z Nowego Sącza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>