„Dobry tłuszcz” może zmniejszyć ryzyko chorób serca!

Zastąpienie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi może zmniejszyć ryzyko chorób serca średnio o 20 procent – informuje serwis ‚BBC News/Health”. Nasycone tłuszcze – zawarte na przykład w tłustym mięsie zwierząt hodowlanych, maśle, serach, śmietanie – podnoszą poziom cholesterolu, który przyczynia się do miażdżycy naczyń. Natomiast tłuszcze wielonienasycone podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu. Zaleca się, by nie więcej niż 11 procent kalorii w diecie osoby dorosłej pochodziło z tłuszczów nasyconych.

Tłuszcze wielonienasycone można znaleźć między innymi w rybach i olejach roślinnych. Zespół z Harvard Medical School przeanalizował osiem wcześniejszych prac, obejmujących ponad 13 000 osób. Okazało się, ze podwyższeniu konsumpcji tłuszczów wielonienasyconych o każde 5 procent odpowiadał spadek zachorowań na choroby serca o 10 procent. Przeciętnie udawało się podnieść konsumpcję tłuszczów wielonienasyconych o 10 procent, co odpowiada spadkowi zachorowań na serce o 20 procent.(PAP)

pmw/ yy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>