Dobra wiadomość dla łakomczuchów: czekolada jest dobra dla zdrowia.

Dobra wiadomość dla łakomczuchów: czekolada jest dobra dla zdrowia. Regularne spożywanie tego smakołyku może obniżyć ryzyko choroby serca o jedną trzecią.  Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „British Medical Journal” i zaprezentowanych podczas konferencji Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Paryżu, czekolada ma dobroczynny wpływ na zdrowie.  Oscar Franco i jego koledzy z Uniwersytetu w Cambridge postanowili zbadać zależność pomiędzy jedzeniem czekolady i występowaniem chorób serca.

Pełny tekst informacji znajduje się na portalu onet.pl

http://zdrowie.onet.pl/profilaktyka/czekolada-na-serce,1,4835552,artykul.html

Ja natomiast zapraszam do zapoznania się z walorami ciemnej, zdrowej czekolady Xocai -

http://www.roik.pl/category/gorzka-czekolada/

W sprawie zakupu zdrowej czekolady Xocai proszę pisać: Jacek Roik, roik@roik.pl, tel. 14, 655 84 49.

Witaj w świecie zdrowej ciemnej czekolady Xoçai!
===================================================
Produkty czekoladowe Xocai wytworzono z proszku kakao nie poddanemu procesowi alkalizacji i lecytynowaniu. Czekolada z naszego kakao stanowi ponadto znakomitą kombinację amazońskiej jagody acai oraz jagód. Takie połączenie składników, w ich naturalnym i nie przetworzonym stanie, pozwoliło uzyskać produkty czekoladowe o ogromnej mocy antyoksydacyjnej!

Do produkcji czekolady z półek sklepowych, wykorzystano przetworzone kakao i dużo cukru a także złe tłuszcze, wypełniacze, woski oraz konserwanty, co wszystko razem stanowi ogromną, bezwartościową i tuczącą bombę kalorii!

Nieznana wcześniej większości ludzi, czekolada powstała jako życiodajny i dostarczający energii napój. Ponad 2000 lat temu Olmekowie, Majowie, Aztekowie i inne ludy kultur Mezoameryki spożywali kakao w postaci zdrowych napojów znanych przez Azteków xocolatl , co oznacza „gorzka woda”. We wszystkich kulturach Mezoameryki uznano bardzo wcześnie, że ziarna kakaowca mogą stanowić super-dawkę poziomu energii i stwierdzono że z pożywienia kakao jest bezkonkurencyjne z czymkolwiek dostępnym w otaczającej naturze.

W odpowiedzi na gorzki i kwaśny smak ziarna kakaowego i czekolady, Europejczycy dawno temu opracowali metodę, gdzie na początku procesu produkcji, dodaje się chemicznych związków alkalicznych do proszku kakaowego aby uczynić czekoladę bardziej smaczną. Niestety, proces ten – zwany także „dutching”- niszczy większość związków antyoksydacyjnych zawartych w surowym i nie przetworzonym kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>