Dlaczego dieta śródziemnomorska zapobiega nadciśnieniu.

Dieta śródziemnomorska pozwala na obniżenie ciśnienia krwi, dzięki łączeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych z warzywami zawierającymi azotyny i azotany – informuje czasopismo „PNAS”. Naukowcy z King’s College London (Wielka Brytania) już wiedzą, dlaczego dieta śródziemnomorska sprzyja walce z nadciśnieniem. Wszystko za sprawą odpowiedniego zestawienia produktów spożywczych, które skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi w organizmie. Często praktykowane w diecie śródziemnomorskiej łączenie nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w oliwie, orzechach, czy awokado z warzywami bogatymi w azotyny i azotany, jak szpinak, seler lub marchewka powoduje powstanie kwasów tłuszczowych z grupą azotową (nitro fatty acids), które hamują działanie enzymu regulującego ciśnienie krwi o nazwie hydrolaza epoksydowa.

Badacze przetestowali wpływ niniejszej diety na myszach.

Genetycznie zmodyfikowane gryzonie, które były odporne na hamowanie hydrolazy epoksydowej, utrzymywały wysokie ciśnienie krwi, pomimo karmienia kwasami tłuszczowymi z grupą azotową. Tymczasem normalne myszy reagowały w tym przypadku obniżeniem ciśnienia.

„Wyniki naszego badania pomagają wyjaśnić, dlaczego dieta śródziemnomorska uzupełniana produktami takimi, jak oliwa, czy orzechy, może redukować występowanie problemów układu krwionośnego: wylewów, niewydolności serca i zawałów” – mówi prof. Philip Eaton z King’s College London. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>