Dietetyczny tandem na urazy rdzenia.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA), wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, i kurkumina, składnik przyprawy curry, pomagają zachować zdolność chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego. Eksperymenty prowadzono na szczurach, które stanowiły model mielopatii szyjnej. Mielopatia szyjna to skutek bezpośredniego naciskania na rdzeń kręgowy przez zwapniałe tkanki lub kości ze zwyrodnieniami. W grę mogą także wchodzić uszkodzenia powstałe w wyniku poruszania głową/szyją oraz ucisk naczyń doprowadzających krew do rdzenia. Powyżej miejsca ucisku uszkodzone zostają sznury tylne rdzenia, a poniżej dochodzi do demielinizacji dróg korowo-rdzeniowych. U pacjentów pojawiają się problemy z chodzeniem, bóle kończyn, osłabienie i zanik mięśni. Choroba ma charakter postępujący i stanowi główną przyczynę związanych z kręgosłupem zaburzeń chodu u osób powyżej 55. roku życia.

Podczas gdy operacja może usunąć nacisk i zapobiec dalszym uszkodzeniom, nie naprawia szkód poczynionych neuronom i nerwom. Chcieliśmy [więc] sprawdzić, czy suplementacja pomoże w regeneracji rdzenia – wyjaśnia dr David Geffen ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles. Podczas eksperymentów naukowcy podzielili szczury z chorobą przypominającą mielopatię w szyjnym odcinku kręgosłupa na 3 grupy. Jedna jadła karmę o składzie analogicznym do typowej diety zachodniej (bogatej w nasycone tłuszcze i cukier). W drugiej była to standardowa pasza, uzupełniona o DHA i kurkuminę. Trzecia grupa (kontrolna) żywiła się standardową karmą bez dodatków.

Amerykanie nie bez powodu wybrali DHA i kurkuminę. Kwas dokozaheksaenowy uczestniczy w naprawie błon komórkowych, a kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem i wpływa na naprawę tkanek. Oba związki zmniejszają stan zapalny.

„Mózg i rdzeń kręgowy współpracują ze sobą. Lata doświadczeń pokazują, że suplementy takie jak DHA i kurkumina korzystnie wpływają na mózg, podejrzewaliśmy więc, że to, co dobre dla mózgu, będzie też dobre dla rdzenia. Nie mogąc znaleźć danych na poparcie tej tezy, pokusiliśmy się o własne studium – podkreśla prof. Fernando Gomez-Pinilla.

Na samym początku zbadano chód gryzoni. Potem testy powtarzano w tygodniowych odstępach. Po 3 tygodniach u szczurów na zachodniej diecie wystąpiły problemy, które z biegiem czasu się nasilały. Zwierzęta z grupy z suplementacją radziły sobie od nich znacznie lepiej nawet po 6 tyg. studium.

By ocenić stan rdzenia, akademicy badali poziom 3 markerów: 1) uszkodzenia błon, 2) naprawy neuronalnej i 3) komunikacji międzykomórkowej. Okazało się, że w pierwszej grupie stężenie markera uszkodzenia błon komórkowych było wyższe, a w grupie jedzącej kurkuminę i DHA przypominało wartości stwierdzane u zwierząt kontrolnych (oznacza to, że suplementy odsuwają w czasie moment ujawnienia uszkodzeń rdzenia).

Wśród zwierząt żywionych karmą naśladującą zachodnią dietę poziom markerów naprawy neuronalnej i komunikacji międzykomórkowej był z kolei niższy niż w grupie kwasowo-kurkuminowej (w tej ostatniej znowu przypominał odczyty z grupy kontrolnej).

DHA i kurkumina wydają się uruchamiać kilka mechanizmów molekularnych, które zachowują funkcje neurologiczne – podsumowuje Gomez-Pinilla.

Jak widać, warto sięgać po curry i potrawy z ryb, bo DHA występuje w największych ilościach właśnie w tłuszczu rybim.

Autor: Anna Błońska www.kopalniawiedzy.pl

Źródło: Science Daily

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>