Dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom.

Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów – uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
Według Reginy Sexton zachowane dokumenty świadczą o tym, że podstawą diety św. Patryka, który ewangelizował Irlandię, były produkty zbożowe i nabiał – zsiadłe mleko, doprawiane twarożki i rozmaite sery dojrzewające. – Otyłość nie była problemem w tamtych czasach, opierano się na sezonowych produktach, zdrowych i skromnych jak na dzisiejsze standardy – mówi badaczka z University College w Cork. Po przyjeździe do Irlandii przyszły święty najprawdopodobniej jadł głównie takie dania, jak owsianka, kasze i mączne potrawki.

Przysmaki, jakie mogły urozmaicać jego dietę to jaja kurze i gęsie, miód, twarogi, wodorosty i jabłka. Ostrości dodawały daniom dziki czosnek i rzeżucha. Na stół świętego trafiać mogły ryby: łosoś, pstrąg lub węgorz, a z mięs – wędzona wieprzowina.

Powszechnie jedzono wówczas płaskie placki chlebowe z mąki owsianej, jęczmiennej, czasem żytniej, rzadko – pszenne.

- Jak na ironię, wiele z tych dostępnych wówczas pokarmów stało się dziś zdrową żywnością, oczywiście za odpowiednio wysoką cenę – dopowiada Sexton.

PAP, Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>