Dieta ojców wpływa na zdrowie córek.

Mężczyźni, którzy stosują dietę wysokotłuszczową stają się ojcami córek z nieprawidłową produkcją insuliny – informują naukowcy z Australii na łamach pisma „Nature”. Odkrycie dowodzi, że czynniki środowiskowe działające na rodziców mają wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 u ich dzieci. Margaret Morris z University of New South Wales w Sydney wraz z zespołem wykazała, że samce szczurów hodowane na wysokotłuszczowej diecie, które stają się otyłe i cierpią na nietolerancję glukozy po skrzyżowaniu ze zdrowymi samicami mają potomstwo z zaburzoną tolerancją glukozy i produkcją insuliny.

Dotychczas wiadomo było, że mężczyźni otyli lub chorujący na cukrzycę częściej niż pozostali mają dzieci z podobnymi problemami, ale nie jasne było na ile odpowiedzialne za to są czynniki genetyczne, a na ile środowiskowe. To pierwszy dowód na to, że wysokotłuszczowa dieta rodziców wpływa na rozwój cukrzycy u ich potomstwa, chociaż jak na razie odkrycie dotyczy tylko potomstwa płci żeńskiej. KDO

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>