Dieta ojca wpływa na skłonność do otyłości u potomstwa.

Jeżeli samiec myszy spożywa pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu przed zapłodnieniem partnerki, potomstwo płci męskiej ma większą ilość tkanki tłuszczowej, nawet jeżeli konsumuje pokarm niskotłuszczowy. Tak wynika z badań zaprezentowanych podczas 95. dorocznego zjazdu Towarzystwa Endokrynologicznego w San Francisco (USA).

Odziedziczone przez męskie potomstwo po otyłych ojcach zmiany w metabolizmie są zmianami epigenetycznymi, tj. dotyczącymi aktywności genów, lecz nie ich sekwencji. Przyczyna nie ma podłoża behawioralnego, gdyż młode nie widziały, czym żywił się ojciec, ani nie miały dostępu do pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu – wyjaśnia autorka badań dr Felicia Nowak z Uniwersytetu Ohio.

Przez 13 tygodni połowa gryzoni żywiła się tłustym pokarmem (45 proc. kalorii pochodzących z tłuszczu), a druga pokarmem o niskiej zawartości tłuszczu (10 proc. kalorii pochodzących z tłuszczu). W przypadku obu grup liczba spożywanych dziennie kalorii nie różniła się jednak. Wszystkie osobniki połączono następnie z partnerkami żywiącymi się pokarmem niskotłuszczowym. Ich potomstwo otrzymywało z kolei standardową mysią karmę.

Dr Nowak badała wagę i poziom tkanki tłuszczowej potomstwa po 20 dniach od urodzenia, po 6 tygodniach, 6 miesiącach (dorosłość) i po 12 miesiącach. Myszy, których ojcowie wskutek obfitującej w tłuszcz diety stali się otyli, były grubsze niż myszy z grupy kontrolnej.

Co jednak ciekawe, potomstwo otyłych samców w szóstym miesiącu życia wykazywało większą chęć do biegania, przy czym częściej były to samice. Przyczyny tego zachowania naukowcy zamierzają wkrótce zbadać.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>