Dieta może stanowić poważne źródło arsenu.

Alkohol, warzywa kapustowate i ryby o ciemnym mięsie zawierają arsen, którego duże stężenie w organizmie sprzyja występowaniu problemów zdrowotnych – zawiadamia „Nutrition Journal”. Naukowcy z Dartmouth College (USA) potwierdzają, że niektóre produkty spożywcze mają w swoim składzie stosunkowo duże ilości arsenu – pierwiastka, który kumuluje się w organizmie człowieka, mogąc wywoływać choroby serca, płuc, skóry i tarczycy, a także przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Wśród składników diety zawierających najwięcej arsenu wyróżnia się alkohol (piwo, wino), warzywa kapustowate (w szczególności brukselki) oraz ryby o ciemnym mięsie (tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka).

Badacze sprawdzali stężenie arsenu w organizmach osób badanych poprzez analizę fragmentów paznokci, które są uznawane za doskonały wskaźnik długotrwałej kumulacji tego pierwiastka.

Okazało się, że jednym z głównych zagrożeń dla człowieka jest alkohol – zwłaszcza piwo w przypadku mężczyzn i wino w przypadku kobiet – ponieważ nie tylko cechuje się wysoką zawartością arsenu, ale także wpływa na procesy jego neutralizacji i wydalania.

Należy jednak podkreślić, iż niewielkie ilości tego pierwiastka w organizmie są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów wzrostu, rozwoju i rozmnażania, co wykazały uprzednie badania przeprowadzone na zwierzętach. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>