Dieta ma wpływ na szerokość naszej szczęki.

Szerokość dolnej szczęki może być uwarunkowana sposobem odżywiania – informują brytyjscy naukowcy. Ich badania opublikowane w piśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” świadczą o tym, że dieta bogata w mięso sprzyja rozrostowi dolnej szczęki.
Noreen von Cramon-Taubadel z Uniwersytetu Kent przeanalizowała kształt 295 szczęk znajdujących się w zbiorach muzeów. Gdy badaczka porównała szczęki należące do społeczności rolniczych oraz zbieracko-łowieckich, okazało się, że łuki zębowe tych pierwszych były wyraźnie węższe. Nie wpływało to jednak na liczbę zębów.
Różnice były widoczne nawet wtedy, gdy naukowcy wzięli pod uwagę wpływ klimatu, położenie geograficzne i cechy genetyczne.

Najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie przedstawia fakt, że przeżuwanie produktów rolnych, w tym w dużej mierze zbóż, wymaga mniejszej siły i pracy szczęki niż przeżuwanie mięsa i dzikich roślin – zauważa Cramon-Taubadel.

Badania prowadzone na zwierzętach wykazały już wcześniej, że dolna szczęka rośnie wolniej u osobników, karmionych mniej twardymi produktami. Jeżeli to samo odnosi się do ludzi, może to wyjaśniać dlaczego, tak wiele osób czeka dziś w kolejkach do ortodonty, by skorygować wadę spowodowaną nadmiernym stłoczeniem zębów – mówi badaczka.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>