Dieta diecie nie równa.

Problem otyłości i nadwagi dotyczy coraz szerszego grona mieszkańców krajów uprzemysłowionych. Wprowadzanie postępowania leczniczego nie zawsze przynosi oczekiwane efekty, często ze względu na konieczność restrykcyjnego przestrzegania zaleceń dietetycznych. Zespół z Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr Ewa Lange, Bronisława Tymolewska-Niebuda i Jolanta Krusiec, przeprowadzili badania, w których oceniono efektywność stosowania dwóch rodzajów diet. 

„Wyniki badań klinicznych wskazują, że stosowane tradycyjnie w leczeniu otyłości diety niskoenergetyczne dają istotne efekty redukcji 8-10 proc. wyjściowej masy ciała w ciągu 3-6 miesięcy – wyjaśniają badaczki z SGGW. – Jednak po tym czasie u dużej części pacjentów obserwuje się ponowne zwiększenie masy ciała.”

Według autorek badania, alternatywą dla diet niskoenergetycznych, które wymagają skrupulatnego przestrzegania dokładnych przepisów dietetycznych, wydają się być diety o niskim indeksie glikemicznym. Do programu leczniczego zakwalifikowano 31 mężczyzn w wieku między 20 a 50 lat. Podzielono ich na dwie grupy, z których jedna stosowała tradycyjną dietę niskoenergetyczną, a druga miała stosować dietę opartą o wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym. W czasie trwania programu dokonywano pomiarów masy ciała, obwodu ciała, składu ciała.

Przed i po zakończeniu programu oznaczono stężenie cholesterolu, triglicerydów i glukozy we krwi.

„Wartości wskaźników antropometrycznych oraz oszacowane na ich podstawie podstawowe wydatki energetyczne nie różniły się istotnie u mężczyzn z obu grup, zarówno przed, jak i po programie – stwierdziły autorki. – Równocześnie w czasie 3-miesięcznego programu, w obu grypach zaobserwowano istotne zmniejszenie masy ciała, tłuszczowej masy ciała oraz obwodu talii.”

Efektem programu było również istotne zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów we krwi u wszystkich uczestników badań. Zarazem jednak stężenie cholesterolu LDL zmniejszyło się istotnie tylko w grupie stosującej dietę o niskim indeksie glikemicznym.

„Program odchudzający oparty o wybór produktów z niskim indeksem glikemicznym okazał się łatwiejszy w stosowaniu dla pacjentów, niż program oparty o rację pokarmową i wymienniki produktów spożywczych – podsumowują wyniki badaczki z SGGW. – Dieta o niskim indeksie glikemicznym uzyskała akceptację 91 proc. osób, zaś dieta niskoenergetyczne jedynie połowy uczestników.” MWE

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>