Dieta bogata w karotenoidy obniża ryzyko złamań u szczupłych panów.

Dieta bogata w karotenoidy, z których w organizmie powstaje witamina A, obniża ryzyko złamań szyjki kości udowej u szczupłych mężczyzn w starszym wieku – wynika z badań naukowców z Singapuru.
Badacze z Narodowego Uniwersytetu Singapurskiego zaprezentowali wyniki swoich badań na 3. spotkaniu Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF) dla regionu Azji i Pacyfiku, które odbywa się w dniach 13-16 grudnia w Kuala Lumpur w Malezji.
Złamanie szyjki kości udowej (popularnie określane jako złamanie biodra) u starszych osób jest najczęściej powikłaniem osteoporozy. Jest to choroba, która stopniowo niszczy kości, powodując zmniejszenie ich masy oraz zaburzenie struktury.
Osteoporoza jest jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego. Cierpi na nią ponad 200 mln ludzi na świecie, w tym ok. 3 mln w Polsce. Choroba występuje u jednej trzeciej kobiet po menopauzie oraz u ok. 8 proc. mężczyzn po 50. roku życia. Konsekwencje złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo poważne u obu płci. Szacuje się, że ok. 20 proc. kobiet i 30 proc. mężczyzn umiera w ciągu roku od tego zdarzenia, a ok. 50 proc. pacjentów staje się niepełnosprawna.

Dlatego naukowcy poszukują metod, które mogłyby zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy i złamań u seniorów.

Zespół badaczy z Singapuru przeanalizował dane zebrane wśród ponad 63 tys. kobiet i mężczyzn biorących udział w wieloletnim studium pt. Singapore Chinese Health Study.

W ciągu 17 lat obserwacji w badanej grupie stwierdzono ponad 1,6 tys. złamań szyjki kości udowej. Okazało się, że niski wskaźnik masy ciała (niższy niż 20 kg/m2) był silniejszym czynnikiem ryzyka złamania biodra u starszych mężczyzn niż u kobiet.

Również u panów ryzyko złamania szyjki kości udowej malało wraz ze wzrostem spożycia warzyw, a wraz z nimi karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenoidu obecnego np. w marchwi. Ochronne działanie tych związków było większe w przypadku mężczyzn szczupłych niż u panów o wyższym BMI.

Natomiast u kobiet ilość spożywanych warzyw i karotenoidów nie miała związku z ryzykiem złamania biodra, niezależnie od masy ciała.

Karotenoidy są grupą barwników roślinnych – żółtych, pomarańczowych, czerwonych – które mają naturalne własności przeciwutleniaczy. Występują w wielu warzywach i owocach. W organizmie człowieka sa przekształcane w witaminę A.

Zdaniem autorów badań, odkrycie to może mieć istotne znaczenie w prewencji złamań wśród mężczyzn w podeszłym wieku (przynajmniej wśród Azjatów).

Naukowcy podkreślają, że potrzebne są badania kliniczne, które pozwolą ocenić skuteczność suplementów z karotenoidami w obniżaniu ryzyka załamania biodra u starszych mężczyzn. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>