„Der Spiegel” broni zdrowotnych właściwości koniny.

Spożywanie koniny nie jest szkodliwe dla zdrowia, mięso to zawiera wyjątkowo dużo żelaza – twierdzi „Der Spiegel” nawiązując do międzynarodowego skandalu, jaki ostatnio wybuchł w Wielkiej Brytanii i Francji.
W tamtejszych supermarketach w mrożonych potrawach z mięsa wołowego odkryto koninę pochodząca prawdopodobnie z Rumunii (początkowo podejrzewano, że dostarczano ją z Polski, ale się z tego wycofano po badaniach DNA próbek mięsa – przyp. PAP)
„Konina ma złą opinię wśród konsumentów, która po ostatnim skandalu na pewno się nie zmieni, tymczasem jest to mięso chude i obfitujące w żelazo” – pisze niemiecki tygodnik.

Pismo powołuje się na Niemieckie Towarzystwo ds. Żywności (Deutschen Gesellschaft fur Ernahrung), które stwierdza, że w 100 gramach koniny jest 3,5 miligramów żelaza. Przykładowo, w tej samej ilości wołowiny jest tylko 1,9 miligramów żelaza. Mikroelement ten znajduje się w hemoglobinie, czerwonym barwniku krwi, którego głównym zadaniem jest przenoszenie tlenu, przyłączanego w płucach i przenoszonego do wszystkich tkanek.

Konina wyróżnia się również niską zawartością tłuszczu. Jest go zaledwie od 3 do 16 proc. w poszczególnych kawałkach mięsa. Wołowina na ogół w 31 proc. składa się z tłuszczu, zawiera jedynie więcej witamin.

Konina podobnie jak wołowina wyróżnia się czerwoną barwą. Zawiera jednak więcej wody i jest twardsza po przyrządzeniu (staje się miękka po marynowaniu, zmienia wtedy barwę na fioletową). Mięso z młodych koni smakuje podobnie jak wołowina, ale to pochodzące ze starszych zwierząt jest zwykle bardziej cenione ze względu na specyficzny smak.

Z koniną nie należy jednak przesadzać, jeśli ktoś w ogóle chętnie ją spożywa. Według Niemieckiego Towarzystwa ds. Żywności, nie należy spożywać jej więcej niż 300-600 gramów tygodniowo. Zbyt częste jedzenie tego mięsa zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego krwi oraz schorzeń stawów.

Zastrzeżenia te nie dotyczą jednak tylko koniny, lecz w ogóle czerwonego mięsa, do którego zaliczane są wołowina i wieprzowina. Niemieckie Towarzystwo ds. Żywności ostrzega, że spożywanie codziennie więcej niż 70 gram czerwonego mięsa lub jego przetworów sprzyja powstawaniu w jelicie grubym substancji rakotwórczych.

Konina spożywana była już w epoce kamiennej. Wskazują na to rysunki naskalne w Lascaux. Po narodzinach Chrystusa zyskała złą sławę za czasów papieża Grzegorza III, który zakazał jej spożywania w 732 r. Odzyskała ją dopiero za czasów reformacji, ale była spożywana raczej przez biedniejszą ludność. Częściej trafiała na stoły jedynie w okresie niedostatków żywności. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>