Czy soki owocowe dla dzieci są zdrowe ? .

Skądinąd dobre dla zdrowia soki owocowe mogą być bardzo szkodliwe dla dziecięcych zębów – ostrzegają dentyści z organizacji Teeth For Life…….

Zawierające sok i cukier soki są największymi winowajcami, jeśli chodzi o psucie się zębów – twierdzą dentyści z organizacji non- profit, która zajmuje się edukacją i informowaniem konsumentów na temat korzyści płynących z korzystania z opieki dentystycznej, Teeth For Life. Soki te zawierają tyle samo cukru, co niektóre napoje gazowane. "Psucie się zębów powodują kwaśne soki owocowe i zagęszczone soki owocowe, które oddziałują na całą powierzchnię zębów. Codzienny kontakt zębów z nimi prowadzi do stopniowej utraty szkliwa. Jednocześnie zęba +ubywa+ i łatwiej się on kruszy" – ostrzegł dentysta z Teeth For Life, dr Philip Stemmer. Jak dodał, nawet napoje dietetyczne, nie zawierające cukru, są na tyle kwaśne, że mogą rozpuszczać szkliwo. "Chociaż matki i ojcowie sądzą, że robią dla swoich dzieci coś dobrego, dając im  „zdrowsze” napoje, zawarty w nich kwas niszczy szkliwo – powiedział. – Obserwuję coraz więcej dzieci, których zęby są niszczone właśnie w ten sposób". Stemmer radzi rodzicom, aby ograniczyli podawaną dzieciom ilość soku. Optymalna ilość to szklanka dziennie lub jeden słodzony napój z soków. Dentysta zaleca też rodzicom, aby podawali kwaśne napoje jednocześnie z posiłkami. Dobrze też, by dawali do nich dzieciom słomkę. Pijąc przez nią zmniejsza się kontakt napoju z powierzchnią zębów. Rodzice powinni też pilnować tego, by dzieci dokładnie myły zęby. Najlepsze są pasty zawierające związek fluoru. Z myciem należy się jednak wstrzymać przez około pół godziny od wypicia słodzonego lub kwaśnego napoju. Dr Gordon Watkins, członek British Dental Association podkreślił, że najbezpieczniejszymi napojami są woda i mleko. "Jeśli musimy podawać sok owocowy, aby zapewnić dziecku odpowiednio dużo płynu, rozrabiajmy go z wodą" – zalecił. Lekarz dodał, że zębom szkodzą również suszone owoce. "Wielu rodziców kupuje zdrowe przekąski z suszonych owoców. Jednak ich suszenie powoduje, że zawierają one duże stężenie cukru. Zjedzenie takich owoców daje niemal taki sam efekt, jak zjedzenie żelków czy galaretek" – powiedział. ZAN. PAP – Nauka w Polsce

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>