Czy ksylitol, czyli „zdrowy cukier” jest w sprzedaży?

Witam!.

Czy jest już w sprzedaży ksylitol, proszę o odpowiedź?

Pozdrawiam: Bogdan. Oto moja odpowiedź:
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru . Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier ! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przelknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej- nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza wystepowanie alergii, astmy i infekcji zatok . Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków- na przykład Candida albicans – w przewodzie pokarmowy. Zmniejsza też łaknienie cukru. Zaleca się spozywanie do 15 g Ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki). Wskazane jest dochodzenie stopniowe do tej ilości !. Zbyt duze spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki jest potrzebny na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego też nie należy podawać Ksylitolu dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .
Każdy zainteresowany ksylitolem i jego zakupem może liczyć, ze podam Mu adres i nr telefonu do Hurtowni w Warszawie, gdzie będzie mógł zamówić produkt!

3 myśli nt. „Czy ksylitol, czyli „zdrowy cukier” jest w sprzedaży?

  1. Witam! :) Nie wiem, czy to jeszcze aktualne, bo artykuł Pana pochodzi sprzed paru lat, ale chętnie załapałabym się na adres i telefon tej hurtowni, gdzie można kupić ksylitol. Pozdrowionka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>