Czerwone, przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty!

Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego mięsa są w większym stopniu narażeni na raka prostaty – potwierdzają zakrojone na szeroką skalę badania, które zostały opublikowane w „American Journal of Epidemiology”. Amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute informują, że u mężczyzn, którzy konsumowali największe ilości czerwonego mięsa (przede wszystkim wołowiny i wieprzowiny) ryzyko raka prostaty było o 12 proc. większe niż u tych, którzy spożywali go najmniej. W plebiscycie na najbardziej niebezpieczny sposób przyrządzania mięsa wygrało z kolei grillowanie.

Przez dziewięć lat naukowcy obserwowali 175 343 mężczyzn w wieku od 50 do 71 lat, którzy wypełniali kwestionariusze dotyczące diety. Określali w nich m.in. ile i jakiego rodzaju mięso spożywali, a także, w jaki sposób je przyrządzali. Dzięki temu naukowcy mogli w każdym przypadku określić ilość pochłanianych związków, które mogą sprzyjać rozwojowi raka.

W ciągu dziewięciu lat obserwacji na raka prostaty zachorowało 10 313 uczestników, a w 419 przypadkach choroba doprowadziła do zgonu.

Dotychczasowe badania przynosiły zmienne rezultaty, dlatego wielu ekspertów odnosi się do tych wyników sceptyczne. Przyznają oni jednak, że potwierdza to tezę, iż mięso przyrządzane w wysokiej temperaturze ma szczególny związek z rozwojem raka, gdyż powstają wówczas m.in. policykliczne węglowodory aromatyczne i aminy heterocykliczne, które, jak dowiodły badania na modelach zwierzęcych, prowadzą do zmian nowotworowych.KOC

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>