Czerwone mięso zwiększa ryzyko cukrzycy ciężarnych.

Kobiety, które spożywają dużo czerwonego i przetworzonego mięsa w czasie ciąży, a nawet jeszcze przed zajściem w nią, są bardziej narażone na cukrzycę – informuje pismo „Evidence-Based Nursing”. Coraz więcej badań wskazuje na związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a cukrzycą typu 2 oraz cukrzycą ciężarnych. Naukowcy wciąż nie rozumieją dokładnie mechanizmów leżących u podstaw tej zależności. Spekuluje się, że ryzyko cukrzycy może zwiększać duża ilość tłuszczów nasyconych występujących w czerwonym mięsie oraz sód i azotany występujące w mięsie przetworzonym.

„Choć są to alarmujące wiadomości, najnowsze badania prowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że spożywanie ryb i drobiu nie zwiększa ryzyka cukrzycy ciężarnych, a zwiększenie konsumpcji warzyw i białka nie pochodzącego z mięsa może zmniejszyć to ryzyko. Pół porcji orzechów dziennie, może z kolei obniżyć ryzyko cukrzycy w ciąży o 40 proc.” – mówi prowadząca badania Philippa Middleton z Uniwersytetu Adelajdy w Australii.

„Opierając się na obecnych dowodach, radzimy więc, by ciężarne kobiety oraz te, które planują zajście w ciążę jadły więcej białka pochodzenia roślinnego i orzechów, a czerwone mięso zastąpiły drobiem i rybami” – podsumowuje Middleton.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>