Czerwone buraki wskazane dla wszystkich!

Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów….

Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem.


Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. W przypadku tych chorób bardzo pomocny Jest sok ze świeżych warzyw, który przygotowujemy w proporcji:2 części marchwi, 12 części buraków i część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie bura­ków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Oto przepis na jego sporządzenie a także kilka innych przepisów na potrawy z czerwonych buraków ćwikłowych.BARSZCZ KISZONY: l kg buraków wyszorować, wymyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja ze szkła i zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 l), a następnie dodać 5 dag skórki z razowego chleba i trzymać w cieple. Po kilku dniach zlać do butelki i szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą. Taki barszczyk po podgrzaniu i przyprawieniu pieprzem, solą, listkiem laurowym jest doskonały na różne okazje.BURAKI TARTE Z JABŁKAMI: 60 dag buraków, 20 dag jabłek, 2 dag mąki, 2 dag tłuszczu, 1/8 litra śmietany, cukier, sól, cytryna lub kwasek cytrynowy. Buraki zetrzeć na tarce o dużych otworach i zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz, ugotować pod przykryciem. Gdy będą miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Śmietanę i starte jabłka dodać do buraków. Wszystkie składniki wymieszać.


NAPÓJ MLECZNO-BURACZANY: 2 szklanki zsiadłego mleka, 2 szklanki kwasu buraczanego. Składniki miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki i do­prawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

54 myśli nt. „Czerwone buraki wskazane dla wszystkich!

  1. Szanowny Panie Doktorze.

    Bardzo sie ucieszylam tym ,ze wlasnie Pana artykul znalazlam.Pochodze z Tarnowa wiec znam Pana nazwisko a nawet wiecej moj Tato byl Pana pacjentem. Mieszkam we Wiedniu od 20 lat ale gotuje polskie dania.
    Buraki czerwone w okresie jesienno-zimowym sa na stole moge powiedziec codziennie /filizanka barszczyku ,buraczki z chrzanem,nie tylko jako salatka do obiada ale rowniez do wedliny/.Nie zawsze udaje mi sie kupic buraczki ,wiec jezeli juz sa to zawsze ninimum 3 kilogramy kupuje. I prawie zawsze ktos z kolejki czy sprzedawca pyta mnie „co pani z tym robi” Burak czerwony jest to malo znyny, a te ktore kosztowalam w Austri sa przyrzadzane z duza iloscia octu.
    Czytalam kiedys na temat soku z burakaow ,ze powinno sie nie pic swiezego ,tylko odstawic na pare godzin ,poniewaz………..
    No wlasnie ???Daltego szukalam ten artykul i znalazlam Pana strone.
    Przed 2 tygodniami zrobilam sok z burakow,/w sokowirowce/zamknelam sloik i wstawilam do lodowki.Uzywalam go 2-3 razy jako dodatek do innych sokow i barszczyku i bylo wszystko ok.Dzisiaj zauwazylam ,ze jest on bardzo gesty ,wlewajac go do dzbanka ciagnal sie jak guma i „wpadl” caly. Nie rozpuscil sie ,moglam go przelewajac sok wyjac.
    Wygladal jak zaskrzepla krew.Nie bylo plesni i nie smierdzial. Ale balam sie go skonsumowac.Czy spotkal sie juz Pan z takim przypadkiem?
    Drugie pytanie : uzywam koncentratu buraczanego firmy „KRAKUS”,ma on jakies wartosci odzywcze czy lepiej polegac na wlasnych wyrobach?

    Serdecznie Pana Pozdrawiam
    Danuta Baran /zd. Matyjaskiewicz/

  2. JAK PRZYRZĄDZIC SOK Z BURAKÓW ŻE BY NIE TRACIŁ WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE ? Ja wkladam doskonale umyte \ pokrojone w plasterki do żimnej wody, minute po zagotowaniu odstawiam . BARWA JEST WSPANIAŁA , ale czy to nawet „chwilowe” zagotowanie nie „ujmuje” wartośći odżywczych ? Jeśli tak to jak przyrządzac ? P.S Można drugi raz gotowac ich i drugi raz wychodzi ta sama porcja o wspaniałym kolorze .

  3. Robiąc barszcz, trzeba dokładnie przyjrzeć się etkiecie razowca który kupujemy. Wiele tzw „razowych” wypieków to falsyfikaty, które nie rosły na żadnym zakwasie, do produkcji takiego falsyfikatu uzywa się drożdźy jest to zazwyczaj mieszanka mąki pszennej i żytniej i płątków ziemniaczanych bądź kukurydzianaych,więc jak wrzucicie 5dkg takieg cuda do waszego zakwasu barszczowego to możecie się nieźle zdziwić.W okresie letnim nie musicie dorzucać skórki z razowca- smo powinno skwaśnieć.

  4. Szanowny Panie Doktorze przeczytatem pana artykul o buraczkach i od jutra zabieramy sie do diety buraczkowej. doszlismy do wniosku ze jest nam ona niezbedna dla poprawy zdrowia .Pozdrawiamy

  5. Pingback: Od jutra zabieramy się do stosowania diety buraczkowej. List od Tadeusza. | Dr Jacek Roik

  6. O dobroczynnych właściwościach buraka dowiedziałam się niedawno, zaczęłam pić codziennie przez siedem dni pół szklanki soku ( wycisnęłam sok,odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny).Nareszcie mój organizm zaczął sam funkcjonować-ruszyła przemiana materii,czułam się wspaniale. Po siedmiu dniach zrobiłam kilkudniową przerwę, a następnie do soku z buraka dodałam sok z jednego jabłka. Po tej miesznce odczuwałam nadkwaśność w żołądku(bardzo silną), a potem dołączyły silne bóle żołądka. Dlaczego? Odstawiłam sok,wszystko wróciło do normy, przemiana materii też zwolniła.

  7. Pingback: O dobroczynnych właściwościach buraka- list od Doroty. | Dr Jacek Roik

  8. ja jem sloik buraczkow kazdego dnia. Nie ze z lakomstwa, poprostu mi smakują tak jak innym smakuja np jablka czy inne owoce.

    zreszta ja jem wszystkie warzywa! wiecej statystycznie niz owocow ;]

  9. Popijam soczek (cała szklanka i nie czaekam na odstawkę). Czasem jabłko dam, a czasem marchwii trochę czy selera. Nie piję go czesto, ani maniakalnie. Ot, czasem na poprawienie zdrowotności. Nie rozcieńczam też z niczym. Ten witaminowy strzał jest przewspaniały wręcz! Warzyw nie myję i nie obieram ze skórki!

  10. mam przerost prostaty. Od pewnego czasu eksperymentuje z sokiem z burakow.Przy proporcji~ 2kg jablek, kg marchwi, 2buraki jedna cytryna i codzienne spozywanie nie zauwazylem nic ciekawego. po zwiekszeniu ilosci burakow do 4, potem do 5 i zmniejszeniu udzialu jablek o taka sama ilosc przestalem chodzic nocy do toalety. bede dalej dokonywal zmian i jesli kogos to interesuje, to opisze

  11. Pingback: Mam wrzody żołądka i zła przemianę materii. Pod jaką postacią mogę jeść buraki? List od Agnieszki. | Dr Jacek Roik

  12. Do GLOBI.
    Bardzo mnie interesują dalsze efekty eksperymentowania z miksturą z udziałem buraków.Mam w rodzinie osobę, która w nocy przeżywa koszmar z wstawaniem do toalety właśnie ze względu na przerost prostaty. Bardzo proszę o dalsze ciekawe spostrzeżenia na ten temat.
    Mój adres e’mail: barbaragibalska@wp.pl

  13. Od dwóch miesięcy piję regularnie sok z buraka+marchew+kawałek selera.Czuję się doskonale momo wieku (71 lat) i sporej liczbie chorób przewlekłych, to daawka usprawniająca cały organizm. pozdrawiam M.l

  14. Pingback: Maria lat 71 “wychwala pod niebiosa” walory zdrowotne sok z buraka, marchwi i selera! Warto naśladować! | Dr Jacek Roik

  15. Uwielbiam, kocham – kiszony barszcz czerwony. Najlepiej jeszcze jak postoi tak ze dwa dni w butelce i zrobi się taki gazowany . Jak jeszcze jest w nim dużo czosnku – to normalnie czad.

  16. Ja robię gł.z buraków zakwas,jednak zalewam przegotowaną wodą ale zimną.Trzymam go zazwyczaj 3-4 tyg.żeby zakisł jak najmocniej.Buraki pod taką postacią uwielbiam,potem z zakwasu robię barszcz albo piję taki surowy.Rewelacja!!polecam

  17. ja dodatkowo tworzę napój z barszczu kiszonego, łącząc go pół na pół z sokiem wielowarzywnym Fortuny w dużej butelce i przechowuję w lodówce, świetna sprawa polecam!

  18. Witajcie w tym wątku! zaczynam pić barszczyk czerwony o wynikach u mnie podzielę się z Wami. Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe rewelacje.

  19. Lubię buraki i często je używam ale po zjedzeniu mam rozwolnienie, a soku na surowo nie mogę wcale właśnie z tego powodu.

  20. Zacząłem pić sok z buraków.Przy pierwszej porcji soku doswiadczyłem to samo co p.Dorota.Utworzyła się galareta ,ciagnąca sie jak guma.Tej „gumy” jak i reszty soku nie skonsumowałem.Następną porcję przygotowałem z mniejszej ilości buraka.Po dwoch dniach uzyskuję sok,który spozywam w stosunku 1/1,dwie szklanki dziennie.Po wypiciu soku odczuwam pozytywny skutek.Zastanawiam sie,czy to pomoże w poprawieniu funkcjonowania nerek,ze względu na ich niewydolność.
    Zielona Góra,dnia 10.04.2010 r.

  21. Witam srdcznie
    od ok 2 miesiecy pije reguralnie co rano sok warzywny ktorego baza sa buraki..wyniki poprawily sie diametralnie(cholesterol spadl watroba ok)a bylo zle.zasada jest prosta 2-3 buraki i dopelnic warzywami moze byc seler marchew pietruszka papryka kapusta na koniec ogorek kiszony do smaku i gotowe.podstawa jest jednak dobry juicer ..pozdrawiam

  22. Mam pytanie. Może ktos odpowie. Czy takie właściwości ma tylko surowy burak, czy tez gotowany. W UK mozna kupić buraki ugotowane i zapakowane w folię. Swieże raczej trudno dostać w marketach.

  23. Witam Pana doktora. Mam pytanie co do artykulu o burakach. Jestem po tramsplantacji serca. Jak dobrze Pan wie ludzie po transplantacjach musza sporzywac leki immunosupresyje ktore obnizaja odpornosc. Rozkladaja się one w wątrobie tak jak zwykly pokarm. Zainteresowalo mnie zdanie, ze buraki czerwone oczyszczaja krew. Czy jedzenie buraków ma jakiś wplyw na poziom leków immunosupresyjnych we krwi ?

  24. Miałem od kilku miesięcy problemy z drętwiejącymi palcami u lewej ręki, zupełnie przypadkowo przypadł mi do gustu kupiony w sklepie sok buraczano-jabłkowy i po miesiącu problemy zniknęły :-)

    Teraz pije go cały czas :-) Pozdrawiam :-)

  25. Witam Wszystkich „buraczanych”!Jestem bardzo dorosła i w dobrej kondycji m.in. dzięki burakom.Szczęściem dla mnie mam własne,ale trochę dokupuję. Lubię je na wszystkie sposoby. Sok z kiszonych buraków jest znakomity, można przechowywac w chłodnym miejscu 1-miesięcy.Panu po operacji serca chciałam powiedzieć,że moja 63-letnia siostra 5 lat temu miałą wymienione obie zastawki(mitralna i aortalna,co nalezy do rzadkości)Kardiolog(mądry)polecił picie soku z kiszonych buraków oraz dwie godziny spacerów dziennie. Wyniki są rewelacyjne. Kto nie wie, jak robić buraczany sok,niech się odezwie.

  26. Witam!
    Mój 46 letni brat ma dnę moczanową, kłębuszkowe zapalenie nerek. Czy może zastosować kurację sokiem z czerwonych buraków? Jesli tak to jak ją przeprowadzić?
    Pozdrawiam

  27. Jestem w 5 miesiącu ciąży, badania krwi wykazały, że jestem na granicy anemii, dlatego też postanowiłam pić sok z buraczków, dzisiaj wykonałam mieszankę 1 duży burak, 1 jabłko, 4 marchwie ta ilość wystarczyła mi na 2 szklanki.
    Pierwszą właśnie popijam a drugą odstawiłam na jutro. Za 3 tyg będę miała wykonywane badania. Podzielę się ich wynikami z Wami.

  28. Witam, sok z buraka potrafi czasem stężeć. wystarczy wtedy dodać odrobinę ciepłej wody i rozmieszać. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale nie miałem po wypiciu takowego żadnych żąłądkowych rewolucji. Jeśli ktoś zna przyczynę tego zjawiska, mógłby ją tu opisać.
    Pozdrawiam burakożerców, z krainy cukrowego buraka ;).

  29. Posmakował mi burak ostatnio. surówkiiiiiiiiii pyszne:) Ale bardziej niż tradycyjnie wolę go w nowej formie np. capaczio czy chrupsy (takie o smaku winegret do schrupania sobie jako przekąska)

  30. Buraki kupione w sklepie to trucizna, sa
    przepelnione metalami ciężkimi.
    Jedynie buraki z domowego ogrodka bez pestycydow.
    A takich jest naprawde mało.

  31. Witam serdcznie piszę w sprawie męza ma 49 lat od 3 lat choruje na cukrzyce na początku brał insuline a teraz tbletki .od 2 tyg po badaniu tomograf okazało się że ma tętniaka aorty brzusznej czy picie soku z buraka nie będzie to dla niego szkodliwe?Jezeli nie to jak go podawać.POZDRAWIAM IWONA

  32. Można, ale bez dodatku cukru. Proszę do słodzenia używać roślinę o nazwie Stevia, Jacek Roik, tel. 14,655 84 49

  33. Od niedawna zaczęliśmy z mężem pić świeżo wyciśnięty sok z buraka. Dziś się dowiedziałam, że taki sok jest niezdrowy, należy go bowiem wycisnąć i jakiś czas przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (np. lodówka), wtedy jest dobry do picia, gdyż uwalniają się jakieś (?) niezdrowe substancje. Ja jednak wiem z lektur, że najzdrowsze są soki spożywane zaraz po wyciśnięciu, bowiem nie tracą cennych składników. Proszę o wyjaśnienie nam czy sok z buraka pity zaraz po wyciśnięciu jest szkodliwy czy nieszkodliwy. Pozdrawiamy i dziękujemy za artykuł.

  34. Uprzejmoe prosze p.dr. o odpowiedz – czy poltorarocznemu dziecku mozna podawac zakwaszony barszcz z burakow? Jesli tak to ile bo jak narazie to zaczelam podawc od 3 dni po okolo 2 – 3 lyczeki miedzy zupka a drugim daniem.
    J jeszcze jedno pytanie – czy corka ktora jest obecnie w 8 miesiecu ciazy rowniez moze taki sok pic.
    Moze lepiej swiezy a nie kwaszony?
    Serdecznie dziekuje za poswiecony czas, oczekuje odpowiedzi i pozdrawiam
    Barbara

  35. ja kupiłem 1 kg buraków umyłem pokroiłem w plastry zalałem 2 litrami wody 1 ząbek czosnku postawiłem w pomieszczeniu o temp 23 stopnie po 5 dniach ukisł jest bardzo dobry zaczynam go pić 1/1 czekam na efekty co będzie napiszę.

  36. Wiadomosc do Pani Bojarki
    Czy moglbym prosic Pania o ten sprawdzony przepis na buraczany sok, o kogokolwiek z panstwa kto moglby sie nim pochwalic, prosze slac wiadomosc na adres meilowy piotrmiszczak5@wp.pl

  37. GDY MAMY JUZ UKISZONY SOK Z BURAKA DO NASTEPNYCH KISZEN MOZNA DODAC ODROBINE GOTOWEGO SOKU I SIE ZAKWASI I JUZ NIE TRZEBA DODAWAC SKORKI PAMIETAC TRZEBA ZEBY ZOSTAWIAWIC TROCHE NA KOLEJNE KISZENIE.BURAKI KISZONE UTZEC W BLENDERZE WRAZ Z MARCHEWKA SELEREM PIETRUSZKA I JESC NA SUROWO.MOZNA W W KOMPONOWAC SUROGO ZIEMNIAKA ALE MUSI BYC KORZEN PIETRUSZKI NEUTRALIZUJE SMAK ZIEMNIAKA.

  38. Buraki doskonale kisi sie w 5litrowej plastikowej butelce po wodzie mineralnj.Wybieram butelke z wiekszym otworem.Umyte i pokrojone buraki tak by sie zmiescily prze owor wrzucam do butelki(dowys.3/4butelki),sol do smaku i 3-4 lekko zgniecione(nozem) zabki czosnku.Zalewam przegotowana,letnia woda do wys .szyjki butelki.Zakrecam.Po5-6dniach zakwas gotowy jesli stoi np.przy kaloryferze.Mozna co jakis czas nad zlewem wypuscic gazy.Gotowy zakwas zlac do butelek i do lodowki.Buraki przeplukuje woda przegotwana(zmna) i zalewam nowe buraki w nowej butli.Dopelniam woda,sol i czosnek.Ten zakwas bedzie szybciej.W ten sposob w lecie kisze tez ogorki.Po ukiszeniu ogorkow ostrym nozem przecnam (nie do konca)ponizej szyjki butelke.

  39. Dzień dobry !.Panoe doktorze ,bardzo dla mnie ważne:Czy czerwony buraczny barszcz na zakwasie jest wskazany dla diabetyków i ludzi z nowotworem jelia gróbego? Pytam ze względu na dużą zawartość cukru,czy kwaszenie buraków „”złą gzabijalukozę? Dziękuję. Ps. Niestety nie widzę we wcześnijszych komentarzach odpowiedzi na to pytanie.

  40. Burak to nasze lokalne wschodnio-europejskie cudowne warzywo. Tak jak napisała na początku Pani mieszkająca w Austrii – Zachodni Europejczycy ani Amerykanie nie wiedzą co z nim zrobić. Można w całej Europie dostać w sklepach warzywnych naszego bohatera, ale kupują go głównie Polacy i nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy. Tak więc to niezwykłe warzywo śmiało można nazwać warzywem egzotycznym….?
    Moja przyjaciółka zaraziła mnie piciem soków z dodatkiem buraka.
    Podaje ona miesznkę soku z buraka, jabłka i marchewki 1,5 rocznemu dziecku w il. 4-5 łyżek rano. Zauważyła, że dziecko przestało łapać w przedszkolu przeziębienia i znikła wysypka, ktora umiejscowiona była na plecach i na policzkach. Przestrzegam jednak przed podawaniem soku dzieciom (i picie samemu) przed snem, gdyż burak ma właściwości pobudzające i powoduje u dzieci nadaktywność – jest naturalnym napojem energetyzującym. Mam od 3 lat cukrzycę typu II i zamierzam zrobić wszystko, żeby cofnąć tą chorobę. Świerzo wyciśnięte soki z warzyw i owoców mają ogromną ilość enzymów i aminokwasów, których nasz organizm potrzebuje do wszystkich procesów metabolicznych. Nadmieniam, że te cudowne substancje ulegają szybkiemu utlenianiu się lub zupełnie giną jeżeli świerzo wyciśnięty sok odstawiamy na kilka godzin lub dni do lodówki. Soki mają dziłanie lecznicze tylko wtedy, gdy są świerzo przygotowane i od razu wypite. Soki oczyszczają nasze komórki z toksyn i witalizują układ odpornościowy z tak niewyobrażalną wręcz siłą, że z ich pomocą i przy zastosowaniu ekstremalnej diety (diety witariańskiej) opartej na jedzeniu tylko świerzych owoców, warzyw, orzechów, kiełków i nasion codziennie przez miesiąc – można całkowicie pożegnać cukrzycę. Zainteresowanym polecam film 9cio odcinkowy na YouToube „Po Prostu Na Surowo – Cofanie Cukrzycy w 30 Dni”.
    A teraz krótka prawdziwa anegdotka:
    Miejsce akcji: Niemcy. Do grupy zaprzyjaźnionych Polek podchodzi młoda Turczynka. Wszystkie wiemy, że urodziła niedawno dziecko. Padają pytania. Turczynka mówi: „urodziłam chłopca i dałam mu najpiękniesze tureckie imię” „Jakie? pytamy. „BURAK”. Wybuchnęłyśmy wszystkie śmiechem i powiedziałyśmy zgodnie „to naprawdę piękne imię!!!!”
    Wszystkim chorym na choroby przewlekłe, miłośnikom soków polecam gorąco do przeczytania książkę METODA DOKTORA GERSONA. Nie ma w niej niestety przepisów na soki z dodatkiem buraków, ale to dlatego, że to cudowne warzywo jeszcze nie jest w Ameryce znane.

  41. Wg książki Michała Tombaka „Czy można żyć 150 lat?” (bardzo polecam wszystkim którzy chcą żyć zdrowo) tylko sok z buraków nie można pić zaraz po przygotowaniu, tylko należy odczekać 2 – 3 godziny, ale też nie pisze dlaczego. Dzisiaj pierwszy raz mam z sokowirówki sok buraczany, z sokiem z marchwii jest bardzo dobry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>