Czekolada zwiększa szanse na Nagrodę Nobla?

Jedzenie czekolady wzmacnia zdolności umysłu i narody przodujące w jej konsumpcji mają najwięcej laureatów Nagrody Nobla – napisał amerykański naukowiec w prestiżowym periodyku „New England Journal of Medicine”.
Według Franza Messerlego ze szpitala St.Luke’s-Roosevelt i Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku są dowody, że zawarte w czekoladzie flawonoidy (obecne również w czerwonym winie i zielonej herbacie) – „opóźniają lub nawet odwracają proces słabnięcia zdolności umysłowych”.
Jak podał w czwartek „Washington Post”, który streścił tekst Messerlego, zadał on sobie trud, by zbadać korelację między konsumpcją czekolady w różnych krajach a liczbą przyznawanych ich obywatelom Nagród Nobla.
Okazało się, że – w proporcji do liczby ludności – najwięcej Nagród Nobla dostali Szwajcarzy, którzy także spożywają najwięcej czekolady.

W rankingu konsumpcji czekolady i liczby laureatów Nobla per capita USA – a także np. Francja, Niemcy, Belgia i Holandia – znajdują się mniej więcej w środku stawki. Na dole są natomiast takie kraje jak Chiny, Japonia i Brazylia.

Z Waszyngtonu Tomasz Zalewski (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>