Cysterski chleb.

W lipcu 2009 roku kościół w dolnośląskim Bardzie zostanie decyzją Watykanu podniesiony do rangi bazyliki mniejszej. Wydarzenie ma służyć także promocji miasta ? podobnie jak tamtejszy cysterski chleb. Jak czytamy w najnowszym numerze tygodnika ?Schlesisches Wochenblatt? w świątyni w Bardzie znajduje się najstarsza na Dolnym Śląsku figura Maryi. Czasy świetności miasta nierozerwalnie wiążą się z cystersami, którzy byli świetnymi gospodarzami i którym udało się podnieść na wyżyny europejską kulturę agrarną.

Piekarz, Mieczysław Szachniewicz wpadł na pomysł, by w promocji miejscowości wykorzystać także nowy rodzaj pieczywa: nawiązujący do tradycji, ale jednocześnie smakujący współczesnym. Tak powstał w jego piekarni cysterski chleb ? z rzadko dziś uprawianej, a niezwykle popularnej w średniowieczu pszenicy orkiszu z dodatkiem miodu i orzechów.

Premiera pieczywa miała miejsce przed miesiącem, podczas misterium chleba, w którym udział wzięli wrocławscy artyści, inaugurując w ten sposób ogólnopolskie rekolekcje rolników. Poprowadził je biskup świdnicki Ignacy Dec.

Jak w swoim tekście pisze Marek Perzyński, przed II wojną światową sanktuarium w Bardzie było niezwykle popularnym miejscem pielgrzymkowym. Kiedy jednak po wojnie struktura ludności zmieniła się na Dolnym Śląsku niemal w 100 procentach, pamięć o cudownej figurze Maryi zanikła. Dopiero teraz, za sprawą ojca Mirosława Grakowicza ? nowego proboszcza sanktuarium ? próbuje się nawiązać do tamtych czasów i tradycji.
www.info.wiara.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>