Curry może zapobiegać chorobie Alzheimera.

Dwa lub trzy posiłki z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera – twierdzi prof. Murali Doraiswarmy z Duke University w Północnej Karolinie. Zdaniem naukowca ochronny wpływ ma mieć kurkumina, występująca w kurkumie, przyprawie będącej głównym składnikiem curry. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że zapobiega ona wzrostowi blaszek amyloidu w mózgu (amyloid jest uważany za przyczynę demencji).
Od dawna zaobserwowano, że w hinduskich społecznościach, w których spożywa się dużo kurkuminy bardzo rzadko występuje choroba Alzheimera. Prowadzone są badania kliniczne, które mają sprawdzić, czy rzeczywiście występuje związek pomiędzy demencją a spożyciem kurkuminy. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>