Cukier dla Cukrzyków !

Niedawno natknąłem się na ciekawy artykuł w dwumiesięczniku „NEXUS”, wydawanego przez Agencję Nolpres, skr.poczt.41, 15-959 Białystok- 2, tel. 0-85,653-55-11, e-mail: nexus@nexus.media.plwww.nexus.media.pl  , na temat KSYLITOLU, cukru otrzymywanego z kory brzozy, znanego od wielu lat a który móglby poprawić komfort życia codziennego wielu Osób, które chorują na cukrzycę! Zwróciłem się o zezwolenie na dokonanie skrótu artykułu na ten temat, do Redaktora Naczelnego Ryszarda Z. Fiejtka i zgodę uzyskałem. O KSYLITOLU pisano na łamach „NEXUSA” w numerze 2 z 2003 roku. Oto interesujące szczegóły ….


KSYLITOL – NAJZDROWSZY CUKIER ?


 


NIE MA  SIĘ CO DZIWIĆ , ŻE  NAJWIĘCEJ GRUBASÓW    JEST W AMERYCE !  AMERYKANIE SĄ STRASZLIWYMI ŁASUCHAMI I KOCHAJĄ CUKIER !  KAŻDY MIESZKANIEC USA ZJADA ŚREDNIO CODZIENNIE PÓŁ FILIŻANKI CUKRU . W SKALI ROKU SZACUJE SIĘ , ŻE  PRZECIĘTNY AMERYKANIN SPOŻYWA  W RÓŻNEJ FORMIE AŻ 68 KG TEGO PRODUKTU !  NIGDT PRZEDTEM W CAŁEJ NOWOŻYTNEJ  HISTORII , ŻADNA KULTURA NIE KONSUMOWAŁA AŻ TYLE CUKRU !


CUKIER RZECZYWIŚCIE ZASŁUGUJE  NA NAZWĘ „ BIAŁA  TRUCIZNA „ ! JEST ZWIĄZKIEM CHEMICZNYM BARDZO TRUDNYM DLA STRAWIENIA PRZEZ NASZ ORGANIZM . LUDZKI ORGANIZM NIE JEST PRZYSTOSOWANY DO  ZJADANIA DUŻEJ ILOŚCI CUKRU  W JAKIEJKOLWIEK JEGO  POSTACI  CZY TO : BIAŁEJ  I BRĄZOWEJ , SYROPU KUKURYDZIANEGO , SACHAROZY , DEKSTROZY , GLUKOZY , FRUKTOZY , LAKTOZY , MALTOZY , SŁODU JĘCZMIENNEGO , MIODU , SYROPY RYŻOWEGO  CZY SYROPU KLONOWEGO .


JEST  KUSZĄCY DLA NASZEGO PODNIEBIENIA , DZIAŁA JAK UZALEŻNIAJĄCY NARKOTYK  .


CUKIER MOŻE POWODOWAĆ  OBNIŻENIE POZIOMU CUKRU WE KRWI  I NADWAGĘ PROWADZĄCE DO CUKRZYCY  I OTYŁOŚCI . WYPŁUKUJE Z ORGANIZMU SOLE MINERALNE I  WITAMINY , PODNOSI CIŚNIENIE KRWI   , POZIOM TRÓJGLICERYDÓW  I ZŁEGO CHOLESTEROLU ( LDL ) – ZWIĘKSZAJĄC TYM SAMYM  RYZYKO ZAWAŁU SERCA , POWODUJE PRÓCHNICĘ ZĘBÓW   I ZAPALENIE OZĘBNEJ  . ZARÓWNO U DOROSŁYCH JAK I DZIECI  WYWOŁUJE DESTRUKCYJNE ZACHOWANIE , TRUDNOŚCI W UCZENIU SIĘ  ORAZ ŁATWOŚĆ ZAPOMINANIA .  JEST CZYNNIKIEM WYWOŁUJĄCYM  NIEWYDOLNOŚĆ UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO  , CO KOŃCZY SIĘ W REZULTACIE  TAKIMI CHOROBAMI JAK ARTRETYZM , RÓŻNE ALERGIE I ASTMĘ . CUKIER WRESZCIE ZAKŁÓCA RÓWNOWAGĘ HORMONALNĄ I WSPOMAGA WZROST KOMÓREK RAKOWYCH .


CÓŻ WIĘC MAMY ROBIĆ  JAK OD MAŁEGO RODZICE PRZYZWYCZAJĄ  NAS  DO SŁODKIEGO SMAKU ?


TRZEBA PRZYWOŁAĆ  CZASY DRUGIEJ WOJNY ŚWIATOWEJ . WTEDY TO FINLANDIA CIERPIAŁA NA DOTKLIWY  NIEDOSTATEK CUKRU . FINOWIE SZUKALI NA GWAŁT  PRODUKTU ZASTĘPCZEGO . NAUKOWCY FIŃSCY PO RAZ DRUGI ODKRYLI  KSYLITOL , NISKOKALORYCZNY CUKIER WYTWARZANY  Z KORY BRZOZOWEJ .


W RZECZYWISTOŚCI BYŁ ON  ZNANY  CHEMII ORGANICZNEJ OD ROKU 1891 , KIEDY TO PO RAZ PIERWSZY WYPRODUKOWAŁ GO PEWIEN NIEMIECKI CHEMIK .


W ROKU 1930 KSYLITOL ISTNIAŁ JUŻ  W FORMIE OCZYSZCZONEJ , ALE DOPIERO W CZASACH  DRUGIEJ WOJNY ŚWIATOWEJ , KIEDY ZABRAKŁO CUKRU  , UCZENI ZOSTALI ZMUSZENI DO SZUKANIA ALTERNATYWNYCH SŁODZIKÓW . W TYM SAMYM CZASIE NAUKOWCY ODKRYLI RÓWNIEŻ  JEGO NIEZALEŻNĄ OD INSULINY NATURĘ ( ZWIĄZEK TEN  ULEGA  PRZEMIANIE W ORGANIŹMIE  BEZ UDZIAŁU INSULINY ) .


W LATACH SZEŚĆDZIESIĄTYCH  KSYLITOL BYŁ JUŻ STOSOWANY W  NIEMCZECH  , SZWAJCARII , ZWIĄZKU RADZIECKIM I JAPONII JAKO SŁODZIK ZALECANY  W DIECIE DIABETYKÓW  . OD TEJ CHWILI  WIELE INCH KRAJÓW , W TYM WŁOCHY I CHINY ZACZĘŁY  WYTWARZAĆ KSYLITOL  DO UŻYTKU DOMOWEGO  I TO Z DOSKONAŁYM  SKUTKIEM ZDROWOTNYM . KSYLITOL JEST MAŁO ZNANY  W USA I AUSTRALII  ,GŁOWNIE DLATEGO  ŻE DOSTAWY TANIEGO CUKRU TRZCINOWEGO  POWODOWAŁY  , ŻE ZNACZNIE DROŻSZY KSYLITOL , BYŁ MNIEJ OPŁACALNY .


KSYLITOL JEST NATURALNA SUBSTANCJĄ , KTÓRĄ MOŻNA  ZNALEŹĆ WE WŁÓNISTYCH  JARZYNACH I OWOCACH  , W KOLBACH KUKURYDZY  ORAZ W RÓŻNYCH DRZEWACH LIŚCIASTYCH  , NA PRZYKŁAD W BRZOZIE . JEST TO SUBSTANCJA NATURALNA , PRODUKT POŚREDNI , KTÓRY REGULARNIE POJAWIA SIĘ W PROCESIE RPZEMIANY GLUKOZY W ORGANIŻMIE LUDZKIM ORAZ INNYCH  ZWIERZĄT , A TAKŻE WIELU ROŚLIN I MIKROORGANIZMÓW . KSYLITOL JEST W  SPOSÓB NATURALNY WYTWARZANY W NASZYCH ORGANIZMACH , KAŻDY  Z NAS WYTWARZA  GO DIZENNIE  W PROCESIE NORMALNEGO METABOLIZMU W ILOŚCI OKOŁO 15 GRAMÓW .


CHOCIAŻ KSYLITOL  WYGLĄDA I SMAKUJE TAK SAMO JAK CUKIER , NA TYM


KOŃCZY SIĘ PODOBIEŃSTWO TYCH SUBSTANCJI.  KSYLITOL JEST  W RZECZYWISTOŚCI  LUSTRZANYM ODBICIEM CUKRU . PODCZAS GDY  CUKIER SIEJE SPUSTOSZENIE W ORGANIZMIE , KSYLITOL GOI I NAPRAWIA , WZMACNIA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY  , BRONI PRZED DEGENERACYJNYMI , CHRONICZNYMI CHOROBAMI I MA WŁASNOŚCI OPÓŹNIAJĄCE PROCES STARZENIA . KSYLITOL JEST PIĘCIOWĘGLOWYM CUKREM , CO OZNACZ A , ŻE MA WLASNOŚCI  BAKTRIOBÓJCZE  , ZAPOBIEGA  ROZWOJOWI  BAKTERII . PODCZAS GDY CUKIER TWORZY KWASY , KSYLITOL MA CHARKTER ZASADOWY . WSZYSTKIE FORMY CUKRU , W TYM SORBITOL , KOLEJNY POPULARNY ALTERNATYWNY SŁODZIK  , SĄ SZEŚCIOWĘGLOWYMI CUKRAMI , KTÓRE WZMACNIAJĄ  NIEBEZPIECZNE BAKTERIE I GRZYBY .


ZATWIERDZONY W ROKU 1963 ROKU PRZEZ AMERYKAŃSKI URZĄD  DO SPRAW  ŻYWNOŚCI  I LEKÓW  KSYLITOL  NIE POSIADA  ŻADNYCH ZNANYCH WŁASNOŚCI  TOKSYCZNYCH . JEDYNY DYSKOMFORT , JAKI MOGĄ  POCZĄTKOWO ODCZUWAĆ NIEKTÓRZY WRAŻLIWI  LUDZIE PRZY SPOŻYWANIU JEGO DUŻYCH ILOŚCI , TO ŁAGODNA BIEGUNKA LUB LEKKIE KURCZE .


KSYLITOL MA O 40 PROCENT  MNIEJSZĄ KALORYCZNOŚC I O 75 PROCENT MNIEJ WĘGLOWODANÓW OD CUKRU I JEST ABSORBOWANY  I  PRZETWARZANY POWOLI  CO  PROWADZI DO BARDZO MAŁYCH   ZMIAN  W WYDZIELANIU  INSULINY . OKOŁO JEDNA TRZECIA  SPOŻYTEGO KSYLITOLU ZOSTAJE ZAABSORBOWANA  PRZEZ WĄTROBĘ A  POZOSTAŁE DWIE TRZECIE  W PRZEWODZIE POKARMOWYM  , GDZIE JEST ROZKŁADANY PRZEZ BAKTERIE ŻOŁĄDKOWE  NA KRÓTKOŁAŃCUCHOWE  KWASY TŁUSZCZOWE . KSYLITOL WYGLĄDA I SMAKUJE DOKŁADNIE TAK SAMO JAK CUKIER  I NIE POWODUJE NIEPRZYJEMNEGO POSMAKU . JEST DOSTEPNY POD WIELOMA POSTACIAMI . W FORMIE KRYSTALICZNEJ MOŻE ZASTĘPOWAĆ  CUKIER W POTRAWACH GOTOWANYCH I PIECZONYCH  LUB BYĆ STOSOWANY JAKO SŁODZIK  DO NAPOJÓW . STOSUJE SIĘ GO RÓWNIEŻ  W GUMACH DO ŻUCIA , MIĘTÓWKACH ( DROPSACH )  I W AEROZOLU. Wszystkich zainteresowanych nabyciem Ksylitolu proszę o kontakt pocztą elektroniczną – jroik@manpol.net  !


 


Tarnów, dnia 04.02.2004 r.         Jacek Roik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>