Coraz więcej triclosanu w naszych ciałach.

W ciągu dwóch lat poziom antybakteryjnego środka – triclosanu – w moczu Amerykanów wzrósł o 40 procent – informuje „New Scientist”.
Triclosan [5-chloro-2-(2,4-dichlorofenoksy)-fenol] to środek bakterio- i grzybobójczy, dodawany między innymi do mydeł, dezodorantów oraz past do zębów i płukanek do ust. Przeciętny Amerykanin każdego dnia zużywa 5 miligramów tej substancji, a że rozkłada się powoli, można ją znaleźć niemal wszędzie – w wodach ściekowych, strumieniach, jeziorach czy rzecznych osadach. Niedawno Centers for Disease Control and Prevention opublikowały dane na temat poziomu 212 substancji chemicznych u 2400 ochotników. O ile w latach 2003-2004 litr moczu zawierał 13 mikrogramów triclosanu, to w latach 2005-2006 – już 18,5 mikrograma.

Choć w przypadku zwierząt triclosan może zmniejszać poziom hormonów tarczycy we krwi, dzieje się to przy znacznie większej jego zawartości w organizmie niż spotykana w przypadku kontaktu z produktami codziennego użytku. US Food and Drug Administration skończy badania nad bezpieczeństwem triclosanu dopiero w kwietniu 2011.

Według Sarah Janssen z US Natural Resources Defense Council wzrost poziomu triclosanu w organizmie może zwiastować problemy – wykazano, że inne związki zakłócające działanie tarczycy mogą zmieniać zachowanie ludzi, jeśli mają z nimi kontakt jako dzieci. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>