Mężczyźni, którzy codziennie spożywają około 330 mililitrów słodzonych napojów są bardziej narażeni na rozwój agresywniejszych form raka gruczołu krokowego. Ryzyko może być nawet o 40 proc. wyższe – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.
Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Lund obserwowali ponad 8 tys. mężczyzn w wieku od 45 do 73 lat przez średnio 15 lat. Uczestnicy regularnie poddawali się badaniom oraz prowadzili dzienniki żywieniowe. Oprócz negatywnego wpływu słodzonych napojów naukowcy odnotowali o 31 proc. wyższe ryzyko rozwoju łagodniejszych form raka prostaty u mężczyzn, którzy spożywali duże ilości makaronów i ryżu oraz o 28 proc. u panów często spożywających słodkie płatki śniadaniowe.
„Wcześniejsze analizy wykazały, że imigranci z Chin i Japonii częściej chorują na raka w USA niż ich rówieśnicy w kraju ojczystym. Jeżeli dalsze badania pomogą odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób geny reagują na różne sposoby odżywiania, będziemy mogli sprecyzować wskazówki dotyczące produktów szkodliwych dla danej grupy ryzyka” – mówi Isabel Drake, współautorka badań.(PAP)