Codzienne picie napojów słodzonych zwiększa ryzyko raka prostaty.

Mężczyźni, którzy codziennie spożywają około 330 mililitrów słodzonych napojów są bardziej narażeni na rozwój agresywniejszych form raka gruczołu krokowego. Ryzyko może być nawet o 40 proc. wyższe – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.
Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Lund obserwowali ponad 8 tys. mężczyzn w wieku od 45 do 73 lat przez średnio 15 lat. Uczestnicy regularnie poddawali się badaniom oraz prowadzili dzienniki żywieniowe. Oprócz negatywnego wpływu słodzonych napojów naukowcy odnotowali o 31 proc. wyższe ryzyko rozwoju łagodniejszych form raka prostaty u mężczyzn, którzy spożywali duże ilości makaronów i ryżu oraz o 28 proc. u panów często spożywających słodkie płatki śniadaniowe.

„Wcześniejsze analizy wykazały, że imigranci z Chin i Japonii częściej chorują na raka w USA niż ich rówieśnicy w kraju ojczystym. Jeżeli dalsze badania pomogą odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób geny reagują na różne sposoby odżywiania, będziemy mogli sprecyzować wskazówki dotyczące produktów szkodliwych dla danej grupy ryzyka” – mówi Isabel Drake, współautorka badań.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>