Ciężarne kobiety z internetu dowiedzą się jak i co jeść.

O tym jak się prawidłowo odżywiać przyszłe matki będą mogły się dowiedzieć z „Poradnika żywienia kobiet w ciąży”, który bezpłatnie dostępny jest na stronie internetowej Instytutu Matki i Dziecka – poinformowano we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Dietetyk kliniki położnictwa i ginekologii IMiDz w Warszawie Dorota Świątkowska zapewniła, że w poradniku wykorzystano najnowszą wiedzę o żywieniu kobiet w ciąży.

„Niestety, wiele Polek oczekujących dziecka nie odżywia się prawidłowo” – powiedział dyrektor IMiDz dr Tomasz Maciejewski. Tymczasem sposób w jaki przyszedłe matki się odżywiają może zaprogramować metabolizm dziecka. „Po dorośnięciu mogą one wykazywać większą skłonność do otyłości i niektórych chorób, takich jak cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczyniowe” – dodał specjalista.

Według Doroty Świątkowskiej, ponad połowa kobiet zbyt mało wie o prawidłowym żywieniu w czasie ciąży. Najczęstszym błędem jest jedzenie za dwoje, co jest niepotrzebne, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży. Wiele kobiet spożywa jedynie dwa, trzy posiłki dziennie, które są zbyt obfite.

„Jest to niewłaściwe, gdyż kobiety w ciąży powinny spożywać od pięciu do sześciu posiłków dziennie, i to niezbyt obfitych” – podkreśliła dietetyczka. Najlepiej, żeby to było posiłki mało kaloryczne i urozmaicone, bogate w warzywa i owoce. Niestety, wiele przyszłych matek je zbyt dużo, na dodatek wiele posiłków zastępuje słodyczami.

Równie niekorzystne jest niedojadanie, stosowane przez niektóre kobiety po to, żeby w okresie ciąży nie utyć. Naraża to dziecko na niedobory ważnych składników pokarmowych. Świątkowska podkreśliła jednak, że można bezpiecznie stosować restrykcyjne diety, ale wyłącznie pod kontrolą lekarza lub dietetyka. Powinny o tym pamiętać na przykład osoby przestrzegające diety wegetariańskiej.

Poradnik Instytutu Matki i Dziecka dopuszcza spożywanie w czasie ciąży ryb, nie częściej jednak niż dwa razy w tygodniu (około 200 gramów). Powinny to być ryby z dużych akwenów morskich, najlepiej oceaniczne, gdyż zwykle w najmniejszym stopniu są zanieczyszczone metalami ciężkimi. Lepiej też, żeby to były mniejsze ryby, a nie duże, takie jak tuńczyki, które wchłaniają więcej szkodliwych substancji.

Specjaliści podkreślili, że konieczna jest suplementacja codziennej diety. Jeszcze przed zajściem w ciążę kobiety powinny zażywać kwas foliowy chroniący przed urodzeniem dziecka z ciężką wadą układu nerwowego. W Polsce przed zajściem w ciążę stosuje go jednak zaledwie 30 proc. kobiet.

W czasie ciąży warto stosować witaminę D3, gdyż co druga przyszła matka ma jej zbyt mało w swoim organizmie. Witamina D jest w 80 proc. syntetyzowana w skórze, jedynie 20 proc. pochodzi z diety. A w naszej strefie geograficznej od września do kwietnia jest zbyt mało słońca.

Niedobory witaminy D występują również u niemowląt. „Z naszych badań wynika, że zbyt mało jest jej w organizmie aż 80 proc. niemowląt” – podkreśliła Marta Szulc prezes Fundacji Nutricia.

Dodała, że dla zdrowia dziecka bardzo ważne jest żywienie w pierwszych latach jego życia. W Polsce aż połowa dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia ma nieprawidłowy wskaźnik BMI. Jest on zbyt niski z powodu niedożywienia albo zbyt wysoki na skutek przekarmienia.

„Poradnik żywienia kobiet w ciąży” dostępny jest na stronach www.imid.med.pl oraz www.1000dni.pl. Poza zaleceniami dietetycznymi zawiera również przykłady jadłospisu w poszczególnych trymestrach ciąży. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>