Cierpliwość zależy od poziomu cukru we krwi.

Poczekać trochę i dostać większą nagrodę, czy też od razu zadowolić się mniejszą? Okazuje się, że decyzja może zależeć od tego, czy… przed jej podjęciem wypije się puszkę zwykłego napoju, czy napoju typu „light”. Eksperymenty, które to pokazały, przeprowadzili naukowcy z University of South Dakota. Ich badania, których wyniki opublikowało właśnie czasopismo „Psychological Science”, dotyczyły nie tyle wpływu napojów na podejmowanie decyzji, co zależności między poziomem glukozy we krwi, a skłonnością do długofalowego planowania. Jednak, by to zbadać, naukowcy posłużyli się właśnie słodzonymi i dietetycznymi napojami.

Badacze prosili ochotników, by wypili jeden z nich przed odpowiedzią na serię pytań o to, czy woleliby otrzymać trochę pieniędzy od razu, czy większą sumę później. Na początku i pod koniec badania mierzono jego uczestnikom poziom glukozy we krwi.

„Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu” – tak częściej myśleli badani, którzy wypili niesłodzony napój – a więc mieli we krwi mało glukozy – i decydowali się na małą sumę pieniędzy od razu. Ci zaś, którzy pili napój z cukrem – czyli we krwi mieli więcej glukozy – byli bardziej skłonni zaczekać „aż gołąb sfrunie z dachu”.

Pokazuje to, że poziom glukozy we krwi wpływa na rodzaj podejmowanych decyzji.
Glukoza jest „paliwem” dla organizmu. Jej obfitość we krwi może więc sprzyjać spokojnemu myśleniu o przyszłości, ponieważ bieżące potrzeby organizmu są już zabezpieczone. Natomiast niski poziom glukozy kieruje uwagę na „tu i teraz” i dlatego osobom, którym brakuje cukru we krwi „wróbel w garści” wydaje się o wiele bardziej atrakcyjny niż „gołąb na dachu”. SAG

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>