Choroba Alzheimera a niski poziom białka cystatyny C.

Wyniki zakończonego właśnie programu badawczego prowadzonego od ponad dziesięciu lat w szwedzkiej Uppsali świadczą o tym, że niski poziom w ludzkim organizmie białka Cystatyna C (zwana też Cystatyną 3) zwiększa ryzyko zachorowania na alzheimera.

Wnioski takie wyciągnięto na podstawie obserwacji i badań ok. 1200 mężczyzn w wieku 70 do 77 lat. Wszyscy z nich na początku programu badawczego byli zdrowi, u żadnego nie występowały oznaki zagrożenia chorobą Alzheimera. Potwierdziły to badania i testy.
W ciągu następnych 11 lat, 82 spośród nich zachorowało na alzheimera. Dokładniejsza analiza w poszukiwaniu wspólnego czynnika dla tych osób, pozwoliła na stwierdzenie, że wszystkich łączył – zaobserwowany przed laty, na początku badań – niski poziom Cystatyny C w krwi.

„Im niższa jest zawartość tego białka w krwi w wieku 70 lat, tym wyższe jest ryzyko zachorowania na alzheimera w kolejnych latach. Uzyskane przez nas rezultaty potwierdzają dotychczasowe przypuszczenia, że ta proteina chroni mózg przed tą chorobą” – stwierdził geriatra i neurolog dr Johan Sundeloef uczestniczący w programie badawczym.

Cystatyna C jest wytwarzana przez niemal wszystkie komórki organizmu ludzkiego. Uważa się, że wysoki jej poziom jest szkodliwy dla zdrowia człowieka, gdyż powoduje zagrożenie chorobami nerek, wylewami, chorobami układu krążenia.

Wyniki osiągnięte w Uppsali w dziedzinie badań nad związkiem Cystatyny C z zachorowaniami na alzheimera należy traktować jako wstęp do dalszych dociekań w tej dziedzinie.

„Rosnąca pewność, że to białko zmniejsza ryzyko alzheimera budzi oczywiście nadzieję na opracowanie w przyszłości lekarstwa, które będzie oddziaływało na poziom lub na aktywność tej proteiny w ludzkim mózgu. Mam nadzieję, że nasze wyniki zachęcą inne zespoły do prac w tym kierunku” – powiedział Sundeloef.

Jego zdaniem, zanim będzie można praktycznie wykorzystać właściwości Cystatyny C w walce z alzheimerem, upłynie jeszcze wiele lat i konieczne będą wielostronne badania – m.in. sprawdzenie, czy białko to ma identyczny wpływ na organizmy kobiece.MIH

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>