Chleb z witaminą D może zastąpić słońce.

Dodawanie witaminy D do chleba mogłoby złagodzić niedobór witaminy D, związany z brakiem światła słonecznego – informuje pismo „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Witamina D ma wiele korzystnych działań – oprócz regulowania gospodarki wapniowej m.in. zmniejsza ryzyko zachorowań na alergię, choroby serca oraz raka jelita grubego, piersi, jajników, prostaty, pęcherza, płuc i skóry.
Ponieważ jednak witamina powstaje głównie w skórze z poddanej działaniu promieni słonecznych prowitaminy D, często zdarzają się niedobory, zwłaszcza w krajach o mniejszym nasłonecznieniu, zimą i u osób, które słońca unikają.

Jednym z dotychczasowych rozwiązań problemu jest wzbogacanie w witaminę D mleka, jednak nie zapewnia ono jej odpowiedniej ilości. Dlatego zespół Connie Weaver z Purdue University proponuje alternatywne źródło – chleb, przygotowany z pomocą drożdży zawierających wyjątkowo dużo witaminy D (odmiana D2).

Badania na szczurach wykazały, że taka dieta ma równie dobry skutek, co wystawienie na działanie słońca.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>