Chleb oliwkowy wg przepisu Rosenfellner Mühle.

Coś dla amatorów domowego chleba

Składniki:

500 g mąki pszennej Rosenfellner
1 opakowanie suchych drożdży Rosenfellner
2 łyżeczki soli
300 ml letniej wody
100 g oliwek w oleju albo solance
oregano (suszone)
pieprz
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Przygotowanie
(ok. 80 minut)

Z mąki, suchych drożdży, soli i letniej wody wygniatamy średnio twarde ciasto drożdżowe i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Oliwki kroimy na pół i ewentualnie oddzielamy pestki.

Ciasto wałkujemy na dwa placki, jeden nieco większy od drugiego. Większy placek kładziemy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Placek posypujemy oliwkami i przyprawiamy pieprzem i oregano.

Następnie na większym placku kładziemy mniejszy, dobrze zagniatamy przy krawędziach i smarujemy placek olejem z oliwek. Następnie nakłuwamy wielokrotnie widelcem i pozostawiamy przez 30 minut, aby jeszcze urósł.

Na koniec wstawiamy tak przygotowany chleb do piekarnika podgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 30 minut.

Smacznego!

 

 

Marcin Mikulski
ecoplus International Polska
Sp. z o.o.
ul. Wita Stwosza 3
40-036 Katowice
e-mail: katowice(at)ecoplus.at

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>