Chińskimi pierogami zatruli się Japończycy ! .

Z powodu poważnego zatrucia co najmniej dziesięciu osób, w Japonii wstrzymano w środę sprzedaż importowanych z Chin mrożonych, nadziewanych mięsem i warzywami pierożków, zwanych tu "gyoza"….

Importer trujących pierogów wstrzymał też dystrybucję 21 innych produktów, wytwarzanych przez tę samą chińską firmę. Japońska policja stwierdziła, że w pierogach znajdowały się pewne ilości zakazanego w Japonii pestycydu. Wśród dziesięciu chorych jedna osoba – mała dziewczynka – jest w stanie krytycznym. Policja wszczęła śledztwo w sprawie podejrzenia o usiłowanie zabójstwa. Ambasada Chin w Tokio została poinformowana o sprawie i zapowiedziała jej zbadanie – podaje japońska agencja Kyodo. Pierogi były wyprodukowane przez jedną z firm wchodzącą w skład holdingu Tianyang Food Plant z chińskiej prowincji Hebei.HB , PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>