Chińskie sposoby na ochronę przed jesienną chandrą.

Na przełomie lata i jesieni, kiedy powietrze robi się suche, a dni coraz krótsze, należy pić dużo wody, jeść warzywa i owoce. Są to zalecenia tradycyjnej chińskiej medycyny, według której dieta powinna być dostosowana do warunków pogodowych i klimatycznych. Wczesną jesienią należy wzmocnić ducha „Qi”, oczyścić płuca i wzmocnić pracę śledziony. W tym wszystkim pomagają pokarmy zawierające dużo wody, które dodatkowo zapobiegają wysuszeniu organizmu podatnemu na to w czasie, gdy powietrze jest rześkie, a niebo błękitne. Niewskazane w diecie owocowej są arbuzy, ponieważ mają właściwości wychładzania organizmu. Polecane są natomiast w dużych ilościach pomarańcze i banany – nawet osobom starszym, chorym i dzieciom.
O tej porze roku, kiedy nagle ranki i wieczory robią się chłodne, a w południe nadal panuje upał, układ pokarmowy staje się mniej wydolny i dlatego należy spożywać produkty łatwostrawne. Pokarmy ciężkie mogą spowodować dolegliwości żołądkowe, a nawet biegunki. W tym czasie szczególną ostrożność powinny zachowywać osoby ze skłonnościami do astmy i chorób płuc.

Aby zniwelować niekorzystne zmiany klimatyczne, leży myć twarz zimną wodą – najlepiej działa zimna kąpiel lub prysznic.

Alergicy powinni dbać o dobry nastrój i unikać miejsc, gdzie narażeni są na działanie szkodliwych alergenów. Dodatkowymi czynnikami szkodliwymi są zmęczenie, ciąża i miesiączki, które w połączeniu z alkoholem i zbyt ostrym jedzeniem mogą być przyczyną astmy i palpitacji sercowych.

Katar sienny jest jednym z objawów grypopodobnych, które przytrafiają się często w czasie podróży i są zazwyczaj lekceważone. Pojawiają się po kilkukrotnym zetknięciu się z alergenem. Mogą go powodować takie rośliny, jak rącznik (roślina z której robi się olej rycynowy) i słonecznik, które w tym okresie są przekwitłe.

W tym okresie nie są zalecane forsowne ćwiczenia fizyczne, należy wystrzegać się przed utratą ciepła i unikać kontaktu z alergenami.

Przepis na kurczaka nadziewanego Pamelo – typowe danie polecane o tej porze roku. Potrawa ma właściwości poprawiające wydolność dróg oddechowych, odżywia płuca i pomaga łagodzić astmę.Składniki to: pamelo, kurczak, sól i przyprawy.

Kurczaka zanurzyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka godzin. Pamelo obrać ze skórki i rozgnieść na miazgę, którą następnie nadziać kurczaka. Posolić i przyprawić według gustu. Gotować na parze do pełnej miękkości w gorącej wazie. (PAP)

PAP/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>