Chiński grzyb – zabójca.

Rzadki grzyb występujący w Chinach może być odpowiedzialny za śmierć kilkuset osób – informuje serwis „BBC News”. W prowincji Yunnan w ciągu 30 lat w sumie około 400 mieszkańców wiosek zmarło z powodu nagłego zatrzymania pracy serca. Zgony zdarzały się niemal wyłącznie w czasie pory deszczowej – od czerwca do sierpnia, na wysokościach od 1800 do 2400 metrów. Mniej więcej dwie trzecie ofiar na kilka godzin przed śmiercią skarżyło się na przyspieszone bicie serca, nudności, zawroty głowy, drgawki i zmęczenie.

Po trwającym pięć lat śledztwie, które utrudniały trudności językowe i niedostępna lokalizacja, naukowcy z Chińskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób w Pekinie znaleźli podejrzanego. Jest nim niepozorny biały grzyb z rodzaju Trogia, wytwarzający trzy toksyczne aminokwasy. Wprawdzie sam grzyb wydaje się niezbyt trujący, ale prawdopodobnie niektórzy ludzie są szczególnie wrażliwi na jego działanie, może też nasilać toksyczność obecnych w miejscowej wodzie soli ciężkiego metalu – baru.

Prowincja Yunnan słynie z dzikich grzybów, które miejscowi zbierają i eksportują. Niepozorne, szybko brązowiejące Trogia były często zjadane przez zbieraczy, ponieważ nie nadają się na sprzedaż. Akcja informacyjna, ostrzegająca przed grzybem przyniosła efekt – od roku nie odnotowano żadnego zgonu z jego powodu. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>