Celiakia- niezdrowe połączenie.

Białka kompleksu zgodności tkankowej obecne na komórkach osób chorych na celiaklię wiążą fragmenty glutenu silniej niż u zdrowych osób – informują naukowcy z USA na łamach pisma „Nature”. Celiakia nazywana też enteropatią z nadwrażliwością na gluten oraz chorobą trzewną to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Jest chorobą autoimmunologiczną. Nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego wywoływana jest w reakcji na grupę białek zbożowych.
Tkanki naszego organizmu klasyfikuje się między innymi na podstawie rodzaju kompleksu białkowego obecnego na powierzchni komórek. Białka te to tzw. główny kompleks zgodności tkankowej (MHC). Od dawna wiadomo, że osoby z kompleksem typu MHC – HLA-DQ8 częściej chorują na celiaklię, dotychczas nie znano jednak przyczyny takiej zależności.

Kompleks MHC na powierzchni komórek prezentuje dla układu odpornościowego fragmenty białek i na tej podstawie umożliwia określenie, które cząsteczki są „swoje”, a które są antygenami.

Bana Jabri wraz z kolegami odkryła, że struktura kompleksu HLA-DQ8 pozwala mu wiązać fragmenty glutenu, których inne rodzaje MHC nie mogą związać. Fragmenty te są prezentowane przez MHC i rozpoznawane przez limfocyty T, jako cel reakcji systemu immunologicznego. Reakcja ta doprowadza między innymi do aktywacji enzymu o nazwie transglutaminaza. Enzym ten modyfikuje gluten w taki sposób, że jeszcze silniej wiąże się z HLA-DQ8, co z kolei pobudza do reakcji jeszcze więcej limfocytów T i choroba się rozwija.

Autorzy pracy podejrzewają, że podobne mechanizmy mogą tłumaczyć związek pomiędzy rodzajem tkanek i innymi chorobami autoimmunologicznymi. KDO

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>