Castel Gandolfo: pierwszy zbiór ekologicznego „papieskiego” miodu.

Na papieskiej farmie w Castel Gandolfo został zebrany pierwszy ekologiczny miód. To owoc pracy pół miliona pszczół, które w ubiegłym roku Benedykt XVI otrzymał od włoskiej organizacji zrzeszającej rolników Coldiretti. Papieski miód jest wielokwiatowy z przewagą kasztanu, drzewa dominującego na farmie znacznie rozszerzonej w 1929 r. przez Piusa XI i przeznaczonej przez niego do produkcji rolnej. W sumie zebrano 80 kg miodu.
Nie jest to jedyny produkt papieskiej farmy. Z okazji Dnia Ochrony Stworzenia na obszarze 1000 m² posadzono winorośl. W przyszłym roku ma z niej powstać pierwsze regionalne wino „Trebbiano” (białe) i „Cesanese di Affile” (czerwone). Jak informuje w specjalnym komunikacie Coldiretti, inspiracją do ofiarowania Benedyktowi XVI winnicy były słowa wypowiedziane przez niego w dniu wyboru na Stolicę Piotrową, kiedy określił siebie mianem „prostego robotnika w winnicy Pańskiej”.

Farma w Castel Gandolfo leży na obrzeżu papieskich ogrodów. Znajduje się tam m.in. 25 krów, których mleko można kupić w sklepach watykańskich, a także 300 kur niosek. Teren porasta wiele drzew owocowych, są także grządki przeznaczone na uprawę kwiatów i krzewów wykorzystywanych następnie do przyozdobienia Pałacu Apostolskiego.

Dziś produkty z papieskiej farmy można było kupić na ekologicznym jarmarku zorganizowanym przez Coldiretti w Castel Gandolfo. Także Papież, po południowej modlitwie maryjnej otrzymał od rolników kosz z darami ziemi, wśród których był miód, winogrona, bakłażany, pomidory i ziemniaki.

Biuletyn Radia Watykańskiego jest rozsyłany gratis na adresy abonentów. Jak dokonać prenumeraty lub jak z niej zrezygnować informujemy na stronie www.radiovaticana.org/polski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>