„Butelkowe” dzieci są bardziej narażone na choroby metaboliczne.

Najnowsze badania wykazały, że niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym częściej niż dzieci karmione piersią doświadczają stresu metabolicznego, który może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości i innych chorób metabolicznych w dorosłym życiu. Praca na ten temat pojawiła się w czerwcowym wydaniu pisma „Journal of Proteome Research”.

Dr Carolyn Slupsky z Wydziału Technologii Żywienia Uniwersytetu Kalifornijskiego przypomina, że choć już wcześniej naukowcy dowiedli istnienia związku pomiędzy karmieniem pokarmem sztucznym a ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych w przyszłości, nie wiadomo było, co stoi u podstaw takiego stanu rzeczy.

Grupa badaczy pod kierunkiem dr Slupsky przeprowadziła eksperyment z udziałem małp – rezusów. Młode małpy podzielono na dwie grupy – karmione mlekiem matek i karmione mlekiem modyfikowanym.

Okazało się, że zwierzęta karmione sztucznie były większe i cięższe oraz miały inny skład mikroflory jelitowej – w ich przewodzie pokarmowym występowało więcej bakterii z rodzaju Ruminococcus, a wyraźnie mniej dobroczynnych bakterii z rodzaju Lactobacillus.

Także analiza próbek moczu, krwi i kału pobranego od małp wykazała istnienie znacznych różnic pomiędzy tymi dwoma grupami. W osoczu krwi młodych, którym podawano mleko modyfikowane, utrzymywał się stale wyższy poziom insuliny oraz wyższy poziom aminokwasów, podczas gdy u małp karmionych piersią więcej było produktów rozpadu aminokwasów. U tych pierwszych zaobserwowano również wyższe stężenia galaktozy i galaktytu, TNF-?, IFN-?, IL-1ß, IL-4 oraz kilku innych cytokin i czynników wzrostu.

Naukowcy dowiedli też, że obniżenie zawartości białka w sztucznym mleku może być korzystne w redukcji stresu metabolicznego u niemowląt karmionych mieszanką.

„Nasze wyniki potwierdzają tezę, że sposób karmienia niemowląt głęboko wpływa na cały ich metabolizm, ale też na odporność. Istnieje związek między żywieniem na wczesnym etapie życia a ryzykiem rozwoju chorób metabolicznych w przyszłości” – podsumowuje dr Slupsky.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>