Brokuły, brukselka i kapusta, chronią przed nowotworami!

Profilaktyka ma o wiele szersze znaczenie w ochronie zdrowia, niż leczenie. Zapobieganie nowotworom obejmuje wszystkie działania, które mają na celu zmniejszenie ryzyka zachorowania.
Nowotwory zajmują drugie miejsce na liście najczęstszych przyczyn zgonów. W 1999 r. były one odpowiedzialne za 21,9 % wszystkich zgonów w Polsce (23,5% u mężczyzn i 20,0% u kobiet). Współczynniki umieralności z powodu nowotworów ogółem wzrastały do połowy lat 90-ych po czym nastąpiła ich stabilizacja, chociaż w młodszych grupach wieku obserwuje się pewne obniżenie ich wartości w ostatnich latach…..Istotnym składnikiem profilaktyki chorób, w tym nowotworów, jest dieta.Istnieją naukowe dowody na to, iż dostarczanie organizmowi wraz z pożywieniem określonych substancji aktywnych biologicznie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Jedną z takich substancji jest indol-3-karbinol. Indol-3-karbinol jest intensywnie badanym w ostatnich latach związkiem wywodzącym się z glukozynolatów, występujących głównie w roślinach z rodziny Brassicaceae, do której należą brokuły, brukselka, kapusta.
Badacze sygnalizują, że indol-3-karbinol jest niezwykle obiecującą substancją w zakresie profilaktyki nowotworów i równowagi gospodarki hormonalnej.Uczeni i znaczące organizacje, takie jak National Cancer Institute i Stang Cancer Prevention Center (USA) są zainteresowane indol-3-karbinolem jako naturalnym związkiem zapobiegającym powstawaniu nowotworów, szczególnie piersi, szyjki macicy oraz odbytnicy.
Przyczyną tak dużego zainteresowania jest bardzo duża ilość badań naukowych, które wykazały, że zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych związane jest z dietami bogatymi w owoce i warzywa. Szereg badań klinicznych dowiodło, że wśród populacji konsumujących większe ilości warzyw z rodziny Brassicaceae występuje mniejsza zachorowalność na nowotwory oraz poprawa wskaźników biochemicznych.Również badania epidemiologiczne dowodzą, że spożywanie roślin z tej rodziny zapobiega nowotworom skuteczniej niż dieta zawierająca inne owoce i warzywa. Naukowcy uważają, że indol-3-karbinol jest podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za taki efekt. Indol-3-karbinol w obecności kwasów żołądkowych gwałtownie wchodzi w reakcję prowadzącą do powstania wielu znaczących związków. Wykazują one działanie antyestrogenne i detoksykacyjne oraz antykancerogenne.Stosowanie preparatów zawierających Indol-3-karbinol powoduje zmniejszenie gruczolaków macicy oraz zmian mastopatycznych piersi. Badania farmakodynamiczne wykazały skuteczność w dysplazji szyjki macicy, liszaju rumieniowatym i papilomatozie. Indol-3-karbinol jest najważniejszą pochodną o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym, którą wyizolowano z roślin krzyżowych. Zastosowanie preparatów zawierających indol-3-karbinol obejmuje prewencję powstawania zmian nowotworowych.
Reasumując indol-3-karbinol może stanowić produkt zmniejszający ryzyko chorób nowotworowych w grupach zagrożenia w zalecanym przez producenta zakresie dawkowania.
Jedynym obecnym na polskim rynku preparatem zawierającym w swoim składzie indol-3-karbinol jest „INDINOL” produkcji „Mirax Pharma”.Preparat zawiera w swoim składzie 100 mg Indol-3-karbinolu.Producent zaleca stosowanie cyklami 1 kapsułkę dziennie przez okres od 1 do 3 miesięcy. Należy pamiętać o przestrzeganiu dawkowania preparatu oraz uwzględnić zastrzeżenie, że produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji.INDINOL® został pozytywnie zaopiniowany przez Główny Inspektorat Sanitarny jako dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Jego stosowanie musi odbywać się pod kontrolą lekarza.
INDINOL® dostępny jest w aptekach i sklepach zielarskich bez recepty.W powyższym artykule wykorzystano opinię Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu dotyczącą oceny składu chemicznego, działania farmakologicznego, badań klinicznych oraz skuteczności i bezpieczeństwa stosowania Indol-3-karbinolu zawartego w preparacie „INDINOL”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>