Błonnik-podsumowanie!


Mam nadzieję, że wiele skorzystaliśmy czytając w odcinkach informacje na temat błonnika pióra dr Wojciecha Łuszczyny- wl@kki.pl, zawartych w artykule pt. „ Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny-czyli przyczynek do popularyzacji medycyny”! Powszechne niezrozumienie towarzyszy temu zagadnieniu. Niewielu tylko autorów zajmujących się  popularyzacją medycyny opisując preparaty błonnikowe opatruje je określeniem „rozpuszczalny” lub „nierozpuszczalny”! Jeżeli nawet tego typu określenie jest obecne, to nikt już nie tłumaczy zasadniczych różnic w działaniu  i wskazaniach do stosowania obu rodzajów błonnika. Ludzie stosujący dietę zawierającą optymalną ilość błonnika ….


mają szansę żyć dłużej, gdyż spożywanie produktów obfitujących w błonnik ma działanie zapobiegawczo- ochronne przed : cukrzycą, hiperlipidemią, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem tętniczym czy miażdżycą. Redukcja bądź usunięcie powyższych czynników ryzyka statystycznie znamiennie zmniejsza zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym chorobę niedokrwienną i zawał serca. Dieta zawierająca prawidłowe ilości błonnika chroni przed osteoporozą(ułatwia wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego) i innymi schorzeniami wynikającymi z niedoborów mikroelementów (magnez, fosfor). Dieta bogatobłonnikowa działa leczniczo i zapobiega występowaniu : zaparć przewodu pokarmowego a w  następstwie – zapaleniu guzków krwawniczych odbytu(hemoroidów), przepuklinie rozworu przełykowego przepony, a prawdopodobnie także wtórnie zapobiega występowaniu nowotworów jelita grubego i  uchyłkowatości przewodu pokarmowego(która może być stanem przednowotworowym).


 


Tarnów, dnia 14.10.04 r.     Jacek Roik , jroik@manpol.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>