Biedniejsi więcej solą.

Badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii i opublikowane w „BMJ Open Journal” wskazuje na to, że ludzie o niskim statusie socjoekonomicznym używają więcej soli niż lepiej sytuowane osoby.
Naukowcy z Warwick Medical School i University of Warwick sprawdzali nawyki żywieniowe związane z używaniem soli kuchennej i ich zależność od wykonywanej profesji i poziomu edukacji wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii.
Zauważyli, że ilość wykorzystywanej na co dzień soli zależy głównie od statusu socjoekonomicznego użytkowników – najwięcej soli spożywają pracownicy fizyczni i osoby o niskim wykształceniu. Region zamieszkania nie odgrywa większej roli w przewidywaniu konsumpcji tej przyprawy, choć wyniki badania sugerują, że mieszkańcy Szkocji solą nieco więcej niż obywatele Anglii i Walii.

„Rezultaty badania są ważne, gdyż po części wyjaśniają, dlaczego ludzie o niskim statusie socjoekonomicznym częściej mają wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie) i nieproporcjonalnie częściej cierpią z powodu wylewów, ataków serca i niewydolności nerek” – mówi prof. Francesco Cappuccio, jeden z autorów badania.

Teresa Morris z The Bupa Foundation, grupy sponsorującej przeprowadzenie badania, podkreśla, że codzienne spożycie soli u większości dorosłych osób przekracza 10 gramów, podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia zaleca konsumpcję nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>