Bakterie obecne w ślinie mogą pomóc diagnozować raka trzustki.

W ślinie pacjentów cierpiących na raka trzustki obecny jest specyficzny zestaw bakterii, który odróżnia ich od osób zdrowych, cierpiących na inne nowotwory czy schorzenia trzustki – poinformowano na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologii. Odbywa się ono w dniach 17-20 maja w Bostonie (USA). „Nasze badania sugerują, że proporcje różnych bakterii obecnych w ślinie mogą być wskaźnikiem raka trzustki” – powiedział prezentujący wyniki badań Pedro Torres z San Diego State University.

Jego zdaniem odkrycie to może być podstawą do opracowania testu pozwalającego diagnozować raka trzustki we wczesnym stadium rozwoju. Jest to bardzo ważne, gdyż obecnie brak skutecznych metod wczesnego wykrywania tego nowotworu.

Jak napisano na stronie Krajowego Rejestru Nowotworów (http://onkologia.org.pl/nowotwory-trzustki/) jest to częściowo związane z tym, że objawy tego raka (jak bóle brzucha, chudnięcie i brak apetytu, żółtaczka, nudności, wymioty, biegunka) występują dopiero w stadium zaawansowanym, przez co pacjenci późno zgłaszają się do lekarza. Z drugiej strony, nie ma obecnie prostego i taniego badania, które pozwoliłoby wykrywać wczesne postacie raka trzustki. W związku z tym bardzo niewielki odsetek cierpiących na niego pacjentów przeżywa pięć lat (KRN podaje, że w Polsce jest to ok. 8-9 proc.).

W najnowszych badaniach naukowcy porównywali skład bakterii w ślinie 131 pacjentów (63 kobiet i 68 mężczyzn) leczonych w UC San Diego Moores Cancer Center. W grupie tej u 14 osób zdiagnozowano raka trzustki, u 13 inne schorzenie tego narządu, u 22 wykryto innego raka, a u 10 nie stwierdzono żadnego schorzenia.

Okazało się, że pacjenci z rakiem trzustki mieli w jamie ustnej większe ilości bakterii z rodzajów: Leptotrichia oraz Campylobacter, w porównaniu z osobami z pozostałych grup. Chorzy ci mieli również mniej bakterii z rodzaju Streptococcus (paciorkowce), Treponema (krętki) oraz Veillonella.

Jak podkreśla Torres, wyniki te sugerują konsekwentnie, że skład bakterii w jamie ustnej zdecydowanie odróżnia pacjentów z rakiem trzustki od osób zdrowych i innych chorych. Jego zdaniem rodzi to nadzieję na opracowanie testu, który pozwoli wcześnie diagnozować raka trzustki na podstawie analizy bakterii w ślinie pacjenta.

W 2011 r. raka trzustki zdiagnozowano u ok. 3,3 tys. osób w Polsce (tyle samo przypadków wśród kobiet i mężczyzn). Liczba zgonów z powodu tego nowotworu była jeszcze większa, co może być spowodowane m.in. niedoszacowaniem liczby zachorowań lub stawianymi dopiero pośmiertnie rozpoznaniami.

Wśród czynników ryzyka raka trzustki eksperci wymieniają m.in. starszy wiek, palenie papierosów, otyłość, zwłaszcza brzuszną, cukrzycę, zwłaszcza typu 2, przewlekłe zapalenie trzustki, pewne predyspozycje genetyczne.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>