Azotyny i azotany w żywności!

Ludzie spożywają azotany i azotyny częściowo w warzywach takich, jak sałata, lecz głównie poprzez mięso. Związki te znajdują się przede wszystkim w kiełbasach, peklowanych szynkach, wołowinie i konserwach. Sprawiają, że mięso ma apetyczny różowy kolor, poprawiają smak, zabezpieczają przed jadem kiełbasianym i przedłużają jego trwałość…..

Ludzie spożywają azotany i azotyny częściowo w warzywach takich, jak sałata, lecz głównie poprzez mięso. Związki te znajdują się przede wszystkim w kiełbasach, peklowanych szynkach, wołowinie i konserwach. Sprawiają, że mięso ma apetyczny różowy kolor, poprawiają smak, zabezpieczają przed jadem kiełbasianym i przedłużają jego trwałość.

Naukowcy z WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) uważają , że azotany i azotyny stosowane jako konserwanty w przemyśle spożywczym mogą być groźne dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczne są azotyny, które mogą powodować raka żołądka i przełyku i guzy mózgu u dzieci kobiet w ciąży. Częściową ochronę przed rakiem zapewnia witamina C.

W WHO dyskutuje się możliwość całkowitej eliminacji azotanów i azotynów z naszej diety. Na razie jedyną alternatywą jest peklowanie mięsa w soli, co spowodowałoby jednak wzrost cen i utratę obecnego wyglądu i smaku mięsa.

Źródło: W. Moskal, K. Naszkowska Gazeta Wyborcza 10.08.2006 r.
Skróty informacji opracowane przez Polski Klub Ekologiczny w Gliwicach , jesień 2006,
zostały nadesłane przez Janinę Sokołowską ,Polski Klub Ekologiczny
Koło Miejskie w Gliwicach ul. Kaszubska 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>