Aromaty mogą pomóc w walce z otyłością.

Nowa generacja żywności, która podczas żucia wydziela aromaty pobudzające uczucie sytości u ludzi mogłaby pomóc w walce z otyłością – uważają naukowcy z Holandii. Informację na ten temat zamieszcza dwutygodnik „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
Jak przypominają autorzy artykułu, naukowcy od dawna próbowali stworzyć smaczne pokarmy, które tłumią uczucie głodu i zapobiegają przejadaniu się. Dotychczas jednak koncentrowano się na działaniu pożywienia w żołądku. Naukowcy z niezależnej firmy prowadzącej badania nad żywnością – NIZO Food Research zaobserwowali teraz, że aromaty uwalniane z pokarmu w trakcie przeżuwania mogą aktywować w mózgu obszary odpowiedzialne za uczucie sytości.

Ich zdaniem, stworzenie nowej generacji żywności, która będzie wydzielała więcej takich zapachów albo opracowanie nowych aromatów silniej hamujących uczucie głodu może być jednym ze sposobów walki z szerzącą się na świecie epidemią otyłości.
Jak ocenia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), obecnie na świecie zyje 1 mld osób z nadwagą lub otyłością. Sa one bardziej narazone na wiele poważnych chorób, które prowadzą do niepełnosprawności lub znacznie skracają życie. Zalicza się tu m.in. układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu 2 oraz chorobę zwyrodnieniową stawów.JJJ

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>