Alfa karoten dobrym środkiem prewencyjnej medycyny.

Mało znany związek zwany alfa karotenem, występujący w warzywach koloru pomarańczowego i ciemnozielonego może zapobiegać chorobom serca i nowotworowym – twierdzą naukowcy. Wysoki poziom alfa karotenu w surowicy krwi, według naukowców z uniwersytetu stanowego Kalifornii, zmniejsza ryzyko śmierci o ponad 33 proc. w okresie 14 lat. Wyniki ich badań omawia publikacja „Archives on Internal Medicine” oraz „Foodconsumer”. Alfa karoten należy do grupy przeciwutleniaczy (antytoksykantów) podobnych w działaniu do lepiej znanego beta karotenu i występuje w tych samych lub podobnych jarzynach, zwłaszcza marchewce, słodkich ziemniakach, brokułach i szpinaku. Obecny jest też m. in. w dyni, soku z marchwi, gotowanej marchewce, mandarynkach, pomidorach i zielonym groszku.

Przeciwutleniacze to m. in. naturalne substancje roślinne wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.

Beta karoten uchodzi za bardziej skuteczny od alfa karotenu środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze. Zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym.

„Badania potwierdzają, iż zwiększone spożycie owoców i jarzyn zapobiega ryzyku przedwczesnej śmierci” – uważają naukowcy. ASW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>