Zdrowotne działanie ochronne fitoskładników: kurkumina
Kurkumina jest najczęstszym naturalnym fenolem (kurkuminoid), który występuje w kurkumie, indyjskiej przyprawie curry, i nadaje jej żółty kolor. Otrzymywana z kłączy rośliny Curcuma longa, kurkuma w proszku jest szeroko stosowana w południowo- azjatyckiej kuchni i utrwalaniu żywności. Ze względu na różne właściwości lecznicze kurkuma jest nadal stosowana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia schorzeń skóry, dróg oddechowych i przewodu pokarmowego oraz zaburzeń czynności wątroby, a także na bóle stawów, urazy mięśni i dla gojenia się ran. W ciągu ostatnich kilku dekad badano właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne kurkuminy oraz jej przydatność dla modyfikacji układu odpornościowego.
Dla wszystkich zainteresowanych wysyłam przez internet informacje na temat zasad medycyny komórkowej w tym katalog produktów oraz pomagam dobrać produkty do aktualnego stanu zdrowia danej Osoby. z poważaniem : Jacek Roik, roik@roik.pl, tel. 14, 655 84 49, 9.00-11.00 lub 19.00-20.00.